Русија-Хрватска: грађевински форум

01-10-2013 01:04:16 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У хрватском граду Шибенику у оквиру грађевинске бизнис-регате Сребрно једро 2013. одржана је међународна конференција Русија и Хрватска. Размена искуства и перспективе пословне сарадње у грађевинарству, која је окупила више од 60 експерата архитектуре и грађевинарства две земље.

Пословни сусрет одржан је уз активну подршку Амбасаде Руске Федерације у Хрватској.

Конференцију је отворио градоначелник Шибеника Жељко Бурић, који је држао поздравни говор. Он је говорио о историји града, његовим перспективама и могућностима за бизнис, а такође је пожелео учесницима сатанка плодотворну сарадњу. Надам се да ће манифестација пружити нашим земљама могућност да превладају постојеће баријере и наставе развој пословних односа, закључио је Жељко Бурић.

Саветник амбасаде Руске Федерације за економска питања Георгиј Мирзојан је истакао да је прошле године обим инвестиција и робна размена између земаља достигла око 1,8 милијарди долара. По његовом мишљењу то није врхунац. Руски бизнисмени активно прате кретање хрватске привреде, са намером да инвестирају у земљу озбиљна финансијска средства. Треба консолидовати наше напоре ради проширивања руско-хрватских економских веза, уверен је Мирзојан.

Са своје стране потпредседник Националног удружења пројектаната, председник НП СРО Алијанс Строитељ Александар Халимовски истакао је да је већ много учињено за развој односа две земље. Последњих година руско-хрватска сарадња стекла је стабилну позитивну динамику и стабилно се развија, између осталог ван оквира грађевинског бизниса. Могућности реализације заједничких грађевинских пројеката у Русији и Хрватској несумњиво треба да отворе додатне перспективе за ефикасну сарадњу, изјавио је он у интервјуу за Глас Русије.

- Александар Халимовски у свом реферату детаљно је представио правце делатности Националног удружења пројектаната. Хрватске колеге су сазнале за механизме сарадње НУП са руским државним структурама и друштвеним организацијама, перспективне планове, а такође се упознале са примерима објеката које су пројектовали његови чланови на територији РФ. Координатор Руско-хрватског савеза привредника Карино Хромин Штурм, представљајући принципе рада, детаљно се зауставио на структури и особеностима ступања у удружење. По његовим речима, један од првостепених циљева савеза је организација и подршка сарадње руских и хрватских компанија између себе, као и са органима државне власти обе земље Надамо се да ће руски и хрватски привредници моћи да нађу конструктивна решења за стварање заједничких пројеката узимајући у обзир ступање Хрватске у ЕУ. Тим пре што развој односа наших земаља већ сада подржава не само бизнис, већ и држава, изразио је своје мишљење Карино Хромин Штурм.

Председник Хрватске коморе архитеката Томислав Ћуркович је говорио о раду хрватских архитеката.

- Осим историје формирања и праваца делатности коморе, учесници конференције су стекли представу о архитектонским и пројектним савезима који раде на територији земље. Томислав Ћурковић је истакао да Хрватска комора архитеката пружа свестрану подршку малим пројектиним и архитектонским организацијама.

Без обзира на то што у комору улази око 2800 организација, ми се трудимо да радимо са сваком од њих, посебно се то тиче нових и малих компанија, чији број сарадника није већи од 2-3 људи. Помажемо им да развијају и успостављају пословне везе и да шире свој бизнис, подвукао је председник Хрватске коморе архитеката.

Томислав Ћурковић је објаснио учесницима конференције кључне особености савременог законодавства, које одређује делатност Хрватске коморе архитеката. На крају излагања говорио је о задацима коморе у догледној будућности, од којих је најважнији учешће хрватских архитеката у страним и међународним пројектима по читавом свету.

У оквиру рада конференције учесници су размотрили питања простнорног планирања и повећања инвестиционе атрактивности територија, примену савремених технологија у грађевини, као и питања државног урбанистичког надзора у Русији и Хрватској.

- Било је размотрено искуство примене норматива и стандарда ЕУ у енергетској ефикасности приликом подизања зграда и објеката.

Са својим рефератима су иступили представници хрватског финансијског и грађевинског бизниса: Владимир Мрчела из компаније Адриаинвест инжењеринг из Загреба, Горан Кнежевић из компаниеј Међумурје Градитељство, Огор Репин из Сбербанке из Загреба.

Било је изражено јединствено мишљење да су сличне манифестације важна етапа прогресивног развоја односа између две земље. Потребно је поклонити сталну пажњу сарадњи професионалних кругова Русије и Хрватске, како на законодавном нивоу, тако и у оквиру реализације заједничких пројеката.

После конференције учесници су се договорили да организују у Москви узвратни састанак представника пројектаната Русије и Хрватске уз могућност потписивања споразума о узајамнокорисној сарадњи.

Ирина Цвијовић,