Организатори хемијских напада у Сирији биће пронађени и кажњени

02-10-2013 02:22:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Москва ће тражити да се утврде кривци за примену хемијског оружја у Сирији. Ово је у уторак изјавио министар спољних послова РФ Сергеј Лавров на састанку у Москви са генералним секретаром Организације исламске сарадње Екмеледином Ихсаноглуом. Регулисање сиријске кризе постало је главна тема састанка. Стране су се такође договориле о јачању узајамно корисних веза.

Споразум који је потписан на састанку Сергеја Лаврова са Екмеледином Ихсаноглуом у Москви предвиђа сарадњу у политичкој, економској и хуманитарној сфери, подвукао је министар иностраних послова Русије.

- Документ ствара стабилну правну базу за даље јачање наших веза по свим правцима сарадње и предвиђа механизам редовних годишњих консултација о кључним блоковима наше сарадње. Посебну пажњу намеравамо да поклонимо напорима на хармонизацији интеркутлуралсних, међуконфесионалних односа, заштити и популаризацији традиционалних моралних вредности, заједничких за све светске религије.

Екмеледин Ихсаноглу је високо оценио достигнућа руских дипломата, којима је пошло за руком да убеде СБ УН да усвоји резолуцију о Сирији без помињања поглавља 7 Повеље организације. Једноставније говорећи, да одговоре САД од наношења удара по сиријским градовима. Такође генерални секретар Организације исламске сарадње потупуно је подржао сазивање мировне конференције Женева-2.

- Ми у Организацији исламске сарадње у потпуности подржавамо женевски процес. Организација је спремна да да свој допринос мировном регулисању ситуације у Сирији.

Шеф спољнополитичког ресора Русије Сергеј Лавров потврдио је да Женева-2 треба да буде одржана средином новембра. Русија је отворена за дијалог са представницима опзиције, зашто што је за регуисање кризне ситуације потребна сарадња са свим учесницима конфликта. Истина, да ли ће на мировну конференцију доћи представници сиријских побуњеника, министар иностраних послова Русије за сада не може да одговори. По речима Лаврова, за присуство опозиције на Женеви-2, према договору, одговарају западне земље.

- Сада је задатак да се не губи време и да се за преговарачи сто са владом ставе они опозиционари који су урачунљиви. Који мисле не о томе да на територији Сирије направе калифат или једноставно да узрупирају власт како би је затим користили по свом нахођењу. Они који мисле о судбини своје земље, о томе да она остане јединстве, а територијално целовита, световна, да у њој комфорно и безбедно живе све конфесионалне и етничке групе. Ми смо до недавно рачунали да наши западни партнери који су се обавезали да доведу опозицију Сирије на конференцију, могу то да учине прилично брзо, али брзо код њих није пошло за руком. И не знам да ли ће поћи за руком до средине новембра.

Сергеј Лавров је изјавио да ће Москва тражити кажњавање криваца за примену сарина у Сирији. Комисија УН за хемијско наоружање је извела истрагу само у околини Дамаска, не обративши пажњу на предграђе Алепа. А то даје искривљену слику дешавања. Русија води сопствену непристрасну истрагу узимајући у обзир све чињенице, каже Лавров.

- Желимо да схватимо да ли ће реферат комисије бити потпун. Узимајући у обзир то да није све тачке које су биле означене у првобитном мандату ова мисија успела да посети. Ми ћемо чекати њен извештај. У сваком случају изводимо своје сопствене акције како бисмо добили максимум информација о томе ко је умешан у ове ужасне испаде. У сваком случају ћемо тражити да кривци буду утврђени, тражићемо истину.

Министар спољних послова РФ такође је критиковао представнике неких западних држава који су још пре пута експерата УН у Сирију навели да је председник Сирије Башар Асад крив за примену хемијског оружја.

- То је неправилно понашање, кршење оних споразума који су били скопљени, између осталог на самиту Групе осам у Лох-Ерну у јуну.

Првог октобра стартовала је прва фаза операције уништавања сиријског хемијског оружја. Према резолуцији СБ УН, опрема за његову производњу треба да буде уништена у року од месец дана. А саме отровне супстанце, ракете и пуњења до наредног лета.

Ксенија Мељникова,