Самит АТЕС стимилуше дијалог бизниса и власти

02-10-2013 02:45:51 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На индонезијском острву Бали у оквиру самита Азијско-Тихоокеанске економске сарадње почиње да ради Пословни консултативни савет. То је један од кључних радних органа, који помаже организацијама да сарађују са пословним круговима. Њихове препоруке лидерима земаља чланица АТЕС су већ припремљене.

Овог пута бизнисмени из 21 земље АТЕС намеравају да скрену пажњу политичара на такве аспекте као што је административно регулисање бизниса, побољшавање логистичких ланаца између држава, осигурање финансирања, између осталог преко привлачења венчурног капитала и небанкарских финансијских институација. Нема сумње да ће учесници великог самита који одрже своје састанке касније, саслушати пословне кругове, уверен је одговорни секретар Руско-кинеске коморе трговинско-економске сарадње Сергеј Санакојев.

- Управо учешће бизниса у таквим манифестацијама даје и лидерима земаља и организаоторима ону неопходну компоненту која им је врло потребна. Пре свега зато што су циљеви ове организације економски. Оне форме сарадње које постоје у оквиру АТЕС - и консултативни савет, и пословни форум уз учешће лидера низа земаља, могу да буду добра потпора за доношење таквих одлука које ће бити усвојене у оквиру самита.

Приоритет самита АТЕС ове године је продубљивање регионалне сарадње. Очекује се да ће лидери земаља чланица организације размотрити перспективе даље интеграције и укидање оганичења у трговини. Ове теме су тесно везане за приоритете који су били означени на прошлогодишњем самиту у Владивостоку. Русија је у великој мери заинтересована за даљи развој инвестиционе сарадње и за тешњу сарадњу са земљама АТЕС, тим пре што управо овај регион сада све више одређује развој читаве међународне економије, наставља Сергеј Санакојев.

- Енергија региона Пацифичког прстена ће се несумњиво одразити на развој наших далекоисточних региона, формирање неопходне инфраструктуре, инфраструктуре за бизнис. Све то врло је важно како би наш пројекат убзраног развоја Далеког Истока успео.

Осим званичног дела на којем ће се разматрати глобални циљеви као што је формирање у региону до 2020. године система слободне трговине и инвестиционе делатности, самит пружа учесницима и одличну могућност да се размотре текући проблеми светске економије. Тим пре што овде има о чему да се говори на највишем нивоу, истиче главни научни сарадник Института за међународну економију и међународне односе РАН Александар Гусев.

- Сматрам да ће се у првом реду разматрати питања смањивања дисбаланса и јачања државних финансијских система, питања смањења наглих колебања цена и одустајање од трговинских ограничења. Шефови држава ће се потрудити да покрену такво питање као што је формирање нових резервних валута.

Већ у четвртак манфестације самита АТЕС ће се наставити форумом пословних кругова. Кључни догађај ће бити састанак лидера земаља који ће бити одржан почетком следеће недеље. Основни договори и својеврсни план рада за будућност биће потврђени у коначној декларацији шефова држава и влада.

Леонид Гурјанов,