У Београду одржан концерт у част србског пријатеља цара Николаја II

02-10-2013 02:47:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Београду је у препуној великој сали Руског дома одржан добротворни концерт у част обележавања 400 година руске царске династије Романових, а истовремено и поводом 80 година постојања Руског дома. Циљ је био да се са прикупљеним средствима финансира подизање споменика последњем руском монарху у главном граду Србије, у знак захвалности за све оно чиме је задужио србски народ.

Ни киша ни хладно време нису спречили Београђане да се окупе у великом броју, с обзиром да се на музичком концерту окупило око 500 људи, колико их је највише могло да стане у највећу салу којом располаже Руски центар за културу у средишту Београда.

На једноипочасовној представи посетиоци су могли да чују руске песме из различитих временских периода, као на пример популарне песме руске беле емиграције из времена Првог светског рата, а такође и препознатљиве песме, попут „Подмосковских вечери“ и „Каћуше“, али и бројне друге.

Добро расположени гледаоци синоћ су могли чути и видети многе познате певаче и музичаре – виолинисткињу Татјану Олујић, бас-баритона Александра Стаматовића, балетску школу „Луј Давичо“, оперску певачицу Тању Андрејић, певачицу Елену Ражков-Станисављевић, мецоспрана Галину Перић, а све њих су пратили хор „Краљ Петар Први“ и Народни ансамбл Радио-телевизије Србије под управом Бранимира Ђокића, док су водитељски пар чинили легендарни Миња Субота и непролазна Далиборка Стојшић.

Иначе, организатор и домаћица вечери, која је такође узела учешће у концерту са неколико врхунских изведених нумера, била је Нада Башановић Зековић, будући директор информационог центра при амбасади Србије у Руској Федерацији. Она је истакла да је сврха подизања споменика исправљање неправде и начин да се захвалимо цару Николају за несебичну помоћ србском народу током Првог светског рата, а додала је и то да ће исти такав концерт ускоро бити одржан и у Москви.

А да би се окупљеној публици, као и најширој јавности дочарао значај Николаја Другог Романова који је он имао за србски народ, у два наврата су биле прочитане његове историјске речи из којих се види наклоност коју је последњи руски цар имао према Србима. Наиме, том приликом су се присутни подсетили на Николајев говор, када је између осталог рекао следеће: Нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси Русије, али вас уверавам да сам одмах после тога Србин и да су ми најближи интереси србског народа.

Подсетимо, Николај Други Романов је владао од краја 19. века, па до марта 1917. године, када је током Фебруарске револуције абдицирао, а живот је трагично завршио у Јекатеринбургу, где је био стрељан заједно са женом и децом, који су 2000-те године канонизовани од стране Руске православне цркве, односно проглашени за свете мученике.

Дакле донаторски концерт у Руском дому био је успешан први корак у прикупљању новца којим ће у Београду напокон бити овековечено сећање на србског душебрижника, какав је био руски цар Николај Други. А задовољна београдска публика, у коју се и сам убрајам, била је пријатно изненађена врхунским сценским извођењем руских песама које би било достојно и много већег концертног простора него што је то синоћ била велика сала Руског центра за науку и културу.

Ратко Паић,