Температуру на планети повећава човек

02-10-2013 03:03:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Човекова делатност главни је разлог увећања температуре у климатским системима од средине 20. века. О томе се говори у реферату Међувладине групе експерата за промену климе. Експерти упозоравају да ће издувни гасови касније провоцирати загревање и промене у свим аспектима климатског система.

Још недавно експерти су говорили да се дебљина леда смањује, предстоји глобално загревање. Затим су изјавили да постоји перспектива глобалног захлађења на планети. То су повезали са смањењем соларне активности. Али она само на 20% утиче на промене климе. А уопште читава климатска машинерија ради на Земљи. Пре него што су изнели пресуде о томе да глобално загревање има антропогени карактер, научници и представници влада 195 земаља, међу њима и Русије, недељу дана су у Стокхолму разматрали овај проблем, говори руководилац програма Клима и енергетика Светског фонда дивље природе Алексеј Кокорин.

- Нажалост, утицај човека преко јачања ефекта стаклене баште најважнији је разлог деловања на климатски систем. Мада има и других видова деловања. То је карактеристично за промене које се дешавају сваке године или чак за деценију. Ако ми узимамо 50 година, како се говори у реферату, и наредних сто година, ту ће деловање човека бити доминантни фактор. И о томе се говори са вероватноћом изнад 95%.

Закључци реферата Међувладине групе експерата за промену климе УН никако нису везани за тему Кјотског протокола и жељу да се утиче на позицију земаља које су релативно недавно одбиле да продуже своје обавезе о том документу, објашњава заменик директора Међународног центра за стабилни енергетски развој под окриљем УНЕСКА Владимир Бердин.

- Међувладина група експерата за промену климе је најугледнија организација у овој области. Нема никаквих основа да се не верује њеним закључцима. При томе и закључке су изводили не само теоријски. То је потврђено истраживањима на Антарктику, између осталог и руских научника. Што се тиче неучествовања Русије, Канаде, Јапана и САД у квантитативним обавезама из Кјотског протокола, свака земља је имала за то своје сопствене разлоге. Али то никако није везано са тим што ове земље не верују у деловање човека на климатски систем. Ову чињеницу сви признају на званичном нивоу.

Главни моменат који је фиксиран у реферату је повећање температуре океана: и горњег слоја и дубљих слојева. Ова температура расте у последњих 15 година. А то што се за то време није увећавала температура приземног слоја ваздуха, то није суштински, сматра Алексеј Кокорин:

- У енергетици климатског система ваздух није главни, главни је океан. Основни доказ да се глобално загревање наставља је раст температуре управо океана. Када би то била само атмосфера, а океан се не би загревао, на то би могла да се не обраћа пажња. Површина леда се заиста смањује. Друга је ствар што се на то наслојавају природни циклуси, што видимо на Арктику.

Ове године леда је много више него прошле. Наредне ће се ситуација поновити. А затим ће поново наступити период када ће га бити све мање, подвлачи експерт. Један од најузнемиравајућих закључака реферата групе експерата за промену климе је то што ће се ниво светског мора стално повећавати. Али у реферату нема паничних тврдњи да нас сутра очекује потоп. Могуће повећање је око два метра до 2200. године.