Загонетке и боје Арбата

02-10-2013 03:24:52 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Једној од најпознатијих улица руске престонице, Арбату, навршава се 520 година. Тешко може да се схвати карактер читавог града ако се не посети ова стара московска улица. Са њу је везано много легенди и судбина чувених људи Русије. Празнична, весела и непредвидива, она је увек отворена за пријатеље.

Улица Арбат се налази у самом центру Москве. И до сада чува загонетку свог назива. Научници споре о корену самог топонима. Једни тврде да су они словенски, други су уверени да су турски или чак арапски. Али једно је неоспорно: Арбат се први пут помиње у летописима из 1493. године поводом великог московског пожара. Отац руског цара Петра Првог, цар Алексеј Михајлович, једном је покушао да преименује улицу у Сољенску. Али становници су упорно наставили да је зову Арбат. Није хтела улица да одговара замисли престоничких власти ни крајем прошлове века, говори руководилац научно-изложбеног одељења Музеја Москве Ирина Карпачјова.

- 1980. била је донета одлука да се Арбатг претвори у својеврсну пешачку зону, музеј под отвореним небом. Улица је требало да буде тиха, мирна. Али испало је све супротно, зато што је тамо дошла весела гомила уметника и туриста. Све то наставља да пева и игра. Арбат не може да се научи да живи по указу. То је улица која у сва времена бира неки свој живот. У томе је њена асполутна и историјска и савремена уникалност.

Ах Арбат, мој Арбат – понављају речи чувеног кантаутора Булата Окуџаве који је опевао родну улицу они који долазе у њу данас. Заиста имају чему да се диве. Није узалуд главни песник Русије и московљанин Александар Пушкин управо на Арбату 1831. године изнајмио стан. Тамо се уселио после венчања са првом лепотицом Наталијом Гончаровом, говори руководилац прес-службе Државног музеја Пушкин Вероника Кирсанова.

- На првом спрату виле назали се, да тако кажемо, меморијални центар. То су собе које је изнајмљивао песник, које га памте. То је простор испуњен искључиво стварима које су припадале Пушкину, његовој жени и деци.

Друга филијала Пушкиновог музеја на Арбату је стан чувеног руског песника Андреја Белог. У отм стану он је рођен и живео 24 године. На старој улици се налази и музеј великог руског композитора Александра Скрјабина. Између осталог, и данас на Арбату живе многи познати људи. Међу арбатским староседеоцима је народни уметник Русије Михаил Державин.

- Врло добро памтим детињство у мојој згради. Тамо су долазили изузетни људи, чувени у то време. То су били и музичари и сликари, и глумци Позоришта Вахтангова. Сви су живели у тој згради. Зато је Арбат који је постао део читавог мог живота за мене свето место.

У част празника 5. октобра најстарију улицу Москве ће поделити на пет зона. Свака од њих ће говорити о одређеном временском периоду из живота Арбата. На границама сваке ове зоне биће постављени такозвани јубиларни стубови – симболичне границе историјских периода. Тамо ће стајати на почасној стражи стрелци, гренадири, драгуни, хусари и кадети. И још једна новост у стилу арбатског гостопримства: од 1. до 6. октобра ће бити бесплатна посета музејима и изложбеним салама које се налазе у тој улици.

Михаил Аристов,