Одгонетање тајне метеора омета сама природа

02-10-2013 09:40:59 | | Глас Русије, фото: Милена Фаустова/ «Голос России»/ vostok. |


Роницима који на дну језера Чебаркуљ код Чељабинска траже пали метеор, поново се осмехнула срећа. У последњих 24 сата стручњаци су подигли из воде још два мања фрагмента небеског тела, а ехолокатор под водом је означио место још једног великог одломка. Да ли је овај проналазак део метеора биће утврђено ускоро.

Већ постоје неки делови метеора са којима научници треба да раде, објаснила је у интервјуу за Глас Русије секретар за штампу министарства за радијацијску и еколошку безбедност града Чељабинска Марина Александрова.

- Са дна језера Чебаркуљ је подигнуто осам објеката. Они нису такве величине на коју се рачунато, али они постоје. Све фрагменте су истражили стручањи Чељабинског универзитета. И научници су потврдили да четири одломка имају низ карактеристичних црта космичког порекла, тачније каменог метеора. Сада се радови настављају у редовном режиму.

Сада се рониоци скоро без прекида и одмора пробијају у мраку и муљу ка тајанствном камену који је лоцирао ехолокатор. Трагање је морало да се продуби – од првобитних 14 метара стручњаци су се већ спустили ниже од 18 метара од површине. Између осталог реч површина је врло условна. Време на језеру се мења мал те не сваког сата. Јутарњу кишу смењује јак ветар. А мање буре могу да се виде чак у кратким сучнаним сатима. Време као да жели да омете трагање за метеором, уверени су локални становници. 15. фебруар, када је над њиховим градом експлодирало небеско тело, они неће заборавити никада, износи своја сећања Људмила.

- Неочекивано сам видела блесак. Помислила сам да је почео рат. Ипак све је постајало шире и шире, и мене је било страх. Касније су преко радија саопштили да је то авион експлодорао изнад Чељабинска, а касније сам сазнала да је пао метеор.

За ученика осмог разреда Максима пад метеора у родно језеро највећи је доживљај у његовом детињем животу.

- Имали смо час физичког када се одједном на небу појавио јак блесак. Затим се десила нека екслпозија. Прво су сви мислили да је пао авион или ракета, али затим нам је учитељ објаснио да је пао метеор. Врло смо се уплашили. А на новом часу информатике на Интернету смо почели да читамо све о метеорима.

Дечак је признао да је тог дана једва дочекао да се заврше часови како би заједно са друговима трчао ка месту где се отопио лед на језеру. Истина, комаде небеског тела деца нису нашла. А локални песник Александар је имао много више среће.

- Када је метеор летео пришао сам прозору. Он је управо оборио мој димњак изнад куће, а мали комадић ми је ударио тачно у прозор. Сада он лежи код мене кући. Никоме га нећу дати.

Како сматрају стручњаци, фрагмент метеора који лежи на дну језера може да буде тежак неколико стотина килограма. Обећавају да ће га подићи до 4. октобра.

Милена Фаустова,