Потомци Бенуе чувају верност идеалима

02-10-2013 04:12:16 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У овој породици сва деца су се рађала са оловком у руци, тако говоре за чувену уметничку династију Лансере-Бенуа-Серебрјакови. У част 200-годишњице рођења једног од представника овог клана, архитекте Николаја Бенуа, у предграђу Петербурга, музеју Петерхоф, одвија се изложба За верност вечним идеалима.

Историја појаве француских презимена у руској уметничкој династији је следећа: Пол Лансере, официр Наполеонове армије, био је рањен за време упада Француза у Русију 1812. године и остао је овде. Унук француског официра, чувени скулптор Јевгениј Лансере оженио се унуком Луја Бенуа који је дошао у Русију због Велике француске револуције, којом су многи Французи били незадовољни, рекао је у интервјуу за Глас Русије директни потомак рода Лансере, историчар уметности Павел Павлинов.

- У њих је спадао и Луј Бенуа, посластичар, који је 1797. допутовао у Русију под покровитељство царице Јекатерине Друге. У то време многи су налазили уточиште у Руској царевини. Луј Бенуа био је свестран човек, одлично је цртао, његови цртежи оловком су дошли до царице. Даље је ова тежња ка уметности прелазила из генерације у генерацију.

Син Луја, Николај Бенуа, на пример, најупечатљивије се испољио у архитектури. 40-их година 19. века он је кренуо на путовање по Европи и довезао у Русију скице архитектонских споменика. Ови радови су били удостојени највише похвале цара Николаја Првог, и млади архитекта је био именован за главног архитекту Петергофа. У то време Бенуа се занимао за готику, и о томе сведоче експонати изложбе За верност вечитим идеалима: пројекти зграда поште, железнице и главно ремек-дело мајстора — Дворске готске коњушнице. Пројекти Николаја Бенуа стоје на изложби поред разних панорама Петергофа, сликарских радова дуготрајне непролазне династије.

Најпознатији представник ове породице је у читавом свету позната сликарка Зинаида Серебрјакова, ћерка скулптора Јевгениај Лансереа, који је на прелазу из 19. у 20. века био међу оснивачима великог уметничког удружења Свет уметности. Представници ове династије населили су се у разним земљама света: чувени архитекта Питер Устинов је живео у Великој Британији, у Русији данас ради монументалиста Ива Николајев. Верност вечитим идеалима потомци чувених уметника чувају у данашње време, мада то није лако, признаје Павел Павлинов.

- Ипак после предака тог нивоа треба имати у виду да сада правити нешто попут оног што је било почетком 20. века, у епохи модерне на таквом нивоу врло је тешко.

Изложба За верност вечним идеалима посвећена стваралаштву Николаја Бенуа јубиларни је догађај. У Петергофу постоји стални Музеј породице Бенуа. Он је отворен пре 25 година, и тада су многи представници славног рода први пут видели једни друге.

Јелена Андрусенко,