Територија: Москву очекује хранљиво-запалива смеса савремене уметности

02-10-2013 04:14:27 | | Глас Русије, фото: Фотографии предоставлены организаторами |


Провокационе поставке, експериментални пројекти, неочекивани спојеви разних видова уметности, измењен, а понекад деформисан позоришни простор: све то очекује публику Међународног фестивала школе савремене уметности Територија у Москви.

Уметнички директор фестивала Роман Должански дели програм на два основна дела: Уметност данас и Уметност сутра. И обећава да ће представе данањег дана из Немачке, Норвешке, Белгије, Грчке и Русије као никада упечатљиво показати уметност пресека и најнеочекиваније спојеве жанрова и култура.

- То су разне смесе које ће за неког бити хранљиве, за неког запаљиве. Али то је сваки пут занимљив спој. Занимљива колекција сасвим различитих уметничких индивидуалности. На пример, фестивал отвара представа Плеј, у раду над којом су се састали индијска играчица и белгијски кореограф мароканског порекла. Истовремено то је представа коју је надахнула Пина Бауш, легендарна немачка играчица и кореограф.

Ова представа је посвећена Пини Бауш, а у суштини она је непрекидни дијалог у којем учествују пластика и реч, жива глумачка игра и видео. Исток и Запад, Јин и Јанг...

Главни догађај Територије за организаторе је представа Рауш позоришта Шаушпилхаус из Немачке. То је поставка немачког режисера Фалка Рихтера и холандског кореографа Анука ван Дајка о политици, љубави, друштву, усамљености. Представа истражује људско сазнање епохе друштвених мрежа. Позван је у Москву и чувени грчки редитељ и перформер Димитрис Ппаиоану, редитељ незаборавног шоу програма на отварању Олимпијаде у Атини 2004. године. У позоришним круговима он је чувен као смео и дрзак експериментатор и управо такав рад под називом Прва материја представиће московској публици. Његов руски колега редитељ Кирил Серебреников коментарише ову поставку:

- Представа Прва материја је о апсолутној уметничкој слободи, о апсолутној неустрашивости. Размишљање о томе шта је то уметник, у ком односу се налази са оним о чему говори. То је провокантан и за Русију необичан пројекат зато су нас његови аутори 33 пута питали неће ли их овде убити?

Руске представе нису ништа мање провокативне. На пример, Три дана у паклу, поставка Театра Нација, однеће публици главу, уверава руководилац позоришта и идејни творац фестивала Територија Јевгениј Миронов.

- То није баш представа, то је нека инсталација, за време које свакоме или треба да се помери памет или човек треба да побегне, што се и дешава, или мирно да изађе и поједе пржени кромпир који се нуди после представе. Али предстаа је срачуната на јавну усамљеност гледалаца када им ништа не смета да размисле.

То је главни задатак фестивала Територија: да учи, учи да се мисли о ономе што се дешава са људима, са светом, са сваким човеком — у свим сферама живота.


Карина Ивашко,