Руска одбојка најбоља на свету

02-10-2013 04:31:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Мушка одбојкашка репрезентација освојила је првенство Европе. У финалу турнира који је одржан у Данској и Пољској, Руси су победили Италијане у четири сета. То је прво злато у историји репрезентације Русије на европским првенствима и први успех после 1991. године.

Стартовавши поразом од Немачке са 0:3, руски одбојкаши надаље нису претрпели ни један пораз и први пут у историји су освојили златне медаље првенства Европе. 1991. године ову титулу је освојила и репрезентација Совјетског Савеза. У оба случаја у финалу домаћи одбојкашки су играли против репрезентације Италије. На овом турниру финале је било проба на издржљивост и вољу за победном још и зато што је у другом сету меч био прекинут на неколико минута због проблема са осветљењем. Узимајући у обзир то што се играло у Копенхагену на фудбалском стадиону под кровом који је бранио од кише, али није бранио од хладноће, овај непланирани прекид је могао битно да утиче на ток сусрета. Испало је тако да је пауза охладила управо Италијане. Први сет Руси су добили са 25:20. У другом су водили са 16:10, али Италијани су узнапредовали и приближили се руском тиму. Светло се угасило када је резултат био 21:19. После паузе Руси су довели сет до победе 25:22. Италијани нису планирали да се предају и у трећем сету пошло им је за руком да поведу са 25:22. Али кардинални прелом и игри се није десио. Репрезентација Русије је блиставо одиграла четврти сет и победивши са 25:17 добила меч. Шампион Европе од пре 22 године Дмитриј Фомин је уверен да је управо тимски дух био главни фактор ове победе.

- У првом реду врло јак тим. Видели смо величанствене акције одбране, игре на блоку, величанствене нападе и Мусерског и Павлова и Апаликова, тачније свих. Овај тимски дух нам је омогућио да добијемо, завршимо сваку епизоду у своју корист. Биле су врло дуге епизоде и ипак смо савладали Италијане. Савладали вољом и жељом за победом.

Пре годину дана мушка репрезентација Русије је освојила злато Олимпијских Игара у Лондону. Од тог златног састава у тиму је остало свега 4 играча. Променио се и тренер. Владимира Алекна је сменио Андреј Воронков. Ипак, Руси су поново најбољи. Дмитриј Мусерски је проглашен најбољим играчем европског првенства. Сергеј Гранкин најбољим везним играчем. Алексеј Вербов најбољи је либеро.

- Коначно сам зарадио злато ка којем сам врло дуго ишао. То је за мене већ четврто првенство Европе или пето, чак сам изгубио рачуницу. Врло сам желео да обесим у своју витрину златну медаљу. А што се тиче најбољег либера, о томе чак не желим да говорим. То је само пријатна допуна већ постојећој овој стварчици. То је за мене најважнија награда у датом тренутку.

Руска репрезентација у одбојци је Олимпијски шампион, победник Светске лиге. Мушка и женска репрезентација Русије су ове године победиле на Европском првенству. Одлично су ове године иступиле руске репрезентације на јуниорском и омладинском нивоу. Руски тим Локомитива из Новосибирска је актуални победник Лиге Шампиона. Руска одбојка је најбоља на свету.

Сергеј Румјанцев,