Олимпијада у Сочију: технолошки рекорд

02-10-2013 04:33:55 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Sergei Kazantsev/cc-by-s |


Сочи 2014. ће постати најзеленија зимска Олипијада не само зато што ће се одвијати у суптропском појасу и практично под палмама, већ и због свеопштег коришћења иновационих зелених технологија. Организатори ће да поставе технолошки рекорд, поставивши на олимпијским објектима само најбољу апаратуру, снабдевши их најновијим системима енергетског напајања и пречишћавања ваздуха, као и осигуравши најбољи снег и лед.

На планинским трасама и стадионима олимпијског Сочија влада природа. Али поред објеката стоје снежни топови увек спремни да започну рад рекао је извршни директор центра Роза Хутор Александар Белокобиљски.

- Красна Пољана је увек била чувена по великој колични снега, обилним падавинама, висина сметова чак у доњој тачки појединих година је достизала метар и по до два. Без обзира на то на захтев Међународне скијашке федерације, трасе на којима ће се такмичити спортисти треба да имају вештачки снег. Ми смо направили највећи систем за вештачки снег у Европи.

Центар за санкање Санки са климатске тачке гледишта је најпростији објекат планинског кластера. Ледену трасу је лако заштитити од разлика у темпаратури за разлику од отворене скијашке падине. Али и Санки су нашле примену новим технологијама. То су високопрецизни уређаји који помажу да се одреди победник и осигура безбедност спортиста, изјавио је стручњак за технолошку подршку објекта Дмитриј Москаљев.

- Дуж стазе на сваких 30 метара стоје камере. Оне су потребне да се оцени стање стазе, да се оцени нема ли овде спортиста који су се задржали, да није неко пао, како би они који су на старту донели одлуку о могућности пуштања новог спортисте. Ове камере су биране као супербрзе. Кашњење између слике коју види камера и оне која доспева на мониторе је око 3 и по кадра. То је врло мало. Обично кашењење износи 10-15 кадрова.

Много више технолошких решења се предузимало приликом прављења арена обалског кластера. На пример, олимпијски стадион Бољшој може сам себе да снабдева струјом — на рачун соларних батерија на крову. Осим отга, под кровом и у зидовима Бољшог сакривен је сложен систем пречишћавања и стерилизације ваздуха. Тамо ће увек бити лако да се дише - специјални филтри у систему вентилације уништавају све микробе.

Приликом изградње сваког олимпијског објекта у Сочију примењена је нека јединствена технологија. Кров олимпијског стадиона Фишт покривен је стаклом које штеди енергију и које може да уштди на грејању. Стадион ће грејати своје госте прерадом сунчеве светлости. Ледени дворац Ајсберг који по форми личи на замрзнути талас, прелива се и сија на сунцу као прави лед — и све то захваљујући специјалној боји са наночестицама сребра. Али оне су потребне не само ради лепоте, већ да се осигурају гости дворане од разних болести, између осталог традиционалних зимских прехлада. Најважније је да ће све ове технологије проћи на Олимпијади последње пробе, а после ње ће се преселити у свакодневни живот: у школе, вртиће, болнице, кафиће, на железничке станице, у стамбене зграде.

Анастасија Першкина,