Путин: Бранићемо права националног бизниса

03-10-2013 08:02:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Наде у брз опоравак међународне економије нису се оправдале. Такву изјаву дао је Владимир Путин у току свог излагања на инфестиционом форуму Русија Зове. Опоравак међународног финансијског система ће бити дуг. Усаглашени кораци и нови извори развоја помоћи ће да се он убрза.

Најгоре дане међународна економија је већ преживела, али већ је јасно да не треба очекивати брз опоравак. Одражава се структурна криза читавог глобалног финансијског ситема, истакао је Владимир Путин.

- Акутна фаза кризе је превладана, текући ризици су више или мање узети под контролу. Ипак наде у брз опоравак глобалне економије, ако је такве наде неко гајио, нису се оправдале. Криза актуалног економског модела носи структурални, то значи дугорочни карактер.

Потребни су усаглашени кораци и нови извори развоја. Према речима председника управо такав прилаз је био положен у основу руског председавања Г-20, а затим финсиран у коначном санкт-петербуршком акционом плану. Владимир Путин је истакао да су земље Велике двадесеторице нашле узајамно прихватљиво решење. Међу њима је спој мера стимулације економског раста са смањењем буџетских дефицита. Владимир Путин такође се дотакао и питања привлачења инвестиција у економије земаља Двадесеторице.

- Важан приоритет актуалног председавања и нова тема за Г-20 постало је питање финансирања инвестиција. Припремљен је и већ се реализује конкретни програм рада Г-20 усмерен на побољшање инвестиционе климе и подстицање дугорочних улагања капитала.

Али у тој сфери остају проблеми – јачају протекционистичке мере од стране неких земаља. Русија не може да реагује на кршење норми међународне трговине, истакао је руски лидер:

- Као пример протекционистичких мера навешћу енергетске корекције које Европска комисија користи приликом антидампинг истраге у погледу руског извоза, као и чувени Трећи енергетски пакет, квотирање испорука пољопривредне продукције и тарифну политику у погледу железничког транспорта преко територије неких земаља ЕУ. Учићемо се да бранимо права националног бизниса, активно користимо механизме СТО, као што то чине староседеоци ове организације.

Владимир Путин је поручио влади да заједно са пословним круговима покрене у овкиру СТО процедуре заштите интереса руских произвођача на страним тржиштима. Посебно се председник зауставио на тему привлачења инвеститора у руску привреду. Једна од предности Русије је пад инфлације, која, по речима председника, има изгледа да се нађе испод 5%. Осим тога, сада се у Русији стварају повољни услови за улагање из иностранства. На пример, за пројекте на Далеком Истоку. Тамо инвеститорима гарантују циљани прилаз сваком пројекту, добар профит и поузданост улагања. Ради тога у велике пројекте држава је спремна да улази као сунивеститор, користећи између осталог средства Фонда за национално благостање.

Татја Голованова,