Украјина-ЕУ: неравноправни брак са тешким последицама

03-10-2013 08:09:18 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/thisisbossi/cc-by-sa/ vosto |


Власти Украјине намеравају да потпишу Споразум о асоцијацији са ЕУ. Споразум има строго политички карактер, каже експерт за Украјину са Московског државног универзитета Богдан Беспаљко.

- Украјинска елита тежи да се уклопи у редове европске елите. И да постане део западног естаблишмента. При томе судбина сопствених грађана, сопствене државе не брине их посебно. Западу је Украјина потребна као фактор деструктивног утицаја на Русију. Ако се поред руских граница налази држава у стању пред банкротство, то увек ствара одређена негативна очекивања. Али најважније је да се Украјина не обједињује са Русијом, како тако не би једна другу ојачале.

Одлука Брисела да укључи Украјину у своју орбиту била је сасвим очекивана, мада ни овде није прошло без унутрашњих дискусија, сматра украјински политиколог Ростислав Ишченко.

- У Европи схватају да добијање новог тржишта са платежно неспособним становништвом не може да донесе ништа добро. Али ЕУ је све једно шта ће се десити у Украјини: распад, грађански рат, немири, анархија, распад земље... Најважније је да у одређеном року то веже руске ресурсе.

Споразум економски није повољан ни за једну, ни за другу страну, али посебно за Украјину. Вештачки одвојена од Русије, украјинска економија ризикује да падне у кому, наставља Ишченко.

- Од тренутка почетка адаптације украјинског законодавства према захтевима СТО започео је процес убрзаног разарања украјинске привреде. Са моје тачке гледишта, формулација зона слободне трговине са ЕУ у погледу Украјине није баш коректна. Украјина ће потписати споразум о зони слободне трговине ЕУ у Украјини. При томе пред њом европска тржишта се неће отворити. Може да се прогнозира уништавање остатака националне индустрије.

Према прорачунима оптимиста, Украјину очекује мал те не златни век. На пример, просечна стопа царина ЕУ за украјинску робу ће се смањити 15 пута, до 0,5%. Песимисти негодују што Украјина једноставно нема шта да извози у ЕУ.

Јасно је да ЕУ неће улагати новац ни у украјинску инфраструктуру, ни у систем за транспорт гаса. А ако према украјинском селу буду примењене мере попут оних које супримењене у Бугарској и балтичким земљама, то ће значити смрт пољопривреде, сматра Богдан Безпаљко са Московског државног универзитета.

- Село не само да је основа украјинске државе. То је основа украјинског морала, украјинског начина живота. Ако, како говре стручњаци, тамо забране да се тргује на тржиштима месним производима зато што оно неће одговарати стандардима ЕУ, како ће тада преживети сељаци?

Тако да обичне становнике Украјине тешко да чека нешто добро. Они ће добити могућност поједностављеног уласка у државе ЕУ и Шенген зону, и чак ће моћи да нађу у Европи неки посао. Али тешко да ће такав посао бити многима од бивших инжењера и висококвалификованих радника по вољи, плаши се Беспаљко.

Многи експерти скоро да не сумњају да ће се благостање Украјинаца смањити, у јракњој линији у скоријој перспективи. Како ће ствари кренути даље, питање је. Али ако се суди по аналогији, Европа ће пдоржавати украјинску аналогију у стању распадања, не допуштајући коначни крах.

Сергеј Дуз,