Албански терористи и избори на Косову 2001 (Део 1)

04-10-2013 05:47:17 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У јесен 2001. године допутовао сам у Србију како бих припремио материјале о ситуацији у региону. 17. новембра на Косову су се одржавали избори. Пре тога Ругови је већ била успостављена дијагноза – рак плућа, али су у Приштини то крили. Бивши дисидент до последњег тренутка никоме није хтео да д власт. Из Београда се у Приштину могло доћи једино уз помоћ Руске амбасаде и наших војника. Осим тога, била је потребна специјална акредитација НАТО. Без тога је путовање у Приштину било бесмислено.

Дуго сам телефонирао и писао седишту НАТО у Бриселу, припремао сам писма-препоруке, попуњавао сам гомилу различитих формулара. Служба за штампу НАТО није журила с израдом потребних папира. Седео сам у Београду и стрпљиво чекао. Зато сам тамо имао много сусрета с врло информисаним саговорницима. Они су говорили о томе да је Ослободилачка војска Косова остала са својим оружјем, да бивши командири на терену одређују правила понашања у покрајини. У њиховом видном пољу је прећутна контрола трговине дрогом, шверцовање оружјем и сарадња с исламским радикалним организацијама. Александар Карађорђевић, наследни принц Југославије је у току нашег дугог разговора изјавио:

- Сад је важно да се коначно разоружа Ослободилачка војска Косова, али то је огроман проблем. Дојучерашњи терористи су превише добро наоружани и одлично припремљени. Своје искуство су им пренели страни најамници из Авганистана и иструктори из САД. Парадокс се састоји у томе што терористи почињу да се боре против својих твораца и покровитеља. Тако су исламски франкенштајни деловали у Авганистану и на Косову. Бин Ладена је обучавала ЦИА, а данас Вашингтон за његову главу даје 25 милиона долара.

Да су саборци Осаме бин Ладена били у војсци Косова први је изјавио Ибрахим Ругова. Он је очигледно желео да покаже Американцима да се више не дружи с терористима. А истовремено да покаже својим дојучерашњим саборцима, а пре свега политичком лидеру ОВК Хашиму Тачију да је он још увек главни политичар на Косову.

Вук Драшковић, председник странке Србски покрет обнове с којим сам тих дана успео да се сретнем у Београду, дао је отворен коментар о Ругови и његовим саборцима:

- Сад Ругова осуђује бин Ладена, а у ствари су његове симпатије на страни исламских терориста. Бин Ладен је долазио у Албанију, финансирао је Ослободилачку војску Косова. Уложио је огроман новац у злочине и геноцид над србским народом. Албанци су се увек одликовали тиме да се одрекну пријатеља кад им ови више нису потребни. И сад је за Ругову врло важно да се дистанцира од бин Ладена. Међутим, само за неко време. Касније ће он поново постати главни партнер у остварењу генералног исламског пројекта – стварања Велике Албаније.

Пре избора на Косову, кад су се Хашим Тачи и Ибрахим Ругова буквално тукли за власт, нагло се погоршала ситуација на југу Србије. Осетивши подршку из Вашингтона у Приштини су се из све снаге трудили да се ситуација у Бујановцима и Прешеву заоштрава из дана у дан.

Подсетићу да је у јуну 1999. године управо у општини Бујановац основан штаб ВОМПБ (Војска за ослобођење Прешева, Медвеђе и Бујановца). У прво време се састојала од 800 бораца. По Кумановском споразуму из 1999. године Београд није имао права да држи војску у овом делу земље. Ред су обезбеђивали само полицајци с лаким ватреним оружјем. Посебно желим да нагласим да је већина чланова ВОМПБ у недавној прошлости била у саставу ОВК. Они нису били само одлично наоружани, већ су имали и велико борбено искуство. Једном речју, то су професионалци. Врхунац активности ВОМПБ био је управо 2001. године кад су у суседној Македонији локални Албанци вршили борбена дејства против званичних власти. Стање на југу Србије се стабилизовало тек у мају 2001. године. Тада је Београд успео да се договори с НАТО о томе да се ВЈ врати у копнену зону безбедности. Међутим, Брисел је притом захтевао амнестију за терористе који су се предали, формирање вишенационалних полицијских снага и интеграцију Албанаца у друштвене структуре.

(Наставак следи)

Константин Качалин,