Криза у САД може да буде решена у петак

04-10-2013 05:45:14 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У САД се напредује у решењу буџетске кризе. После неколико дана конфронтације дома представника, с једне стране, и сената и Беле куће с друге, у петак доњи дом конгреса ипак би могао да усвоји привремени буџет. Што је важно, истовремено и да повећа горњу границу државног дуга. То би омогућило деблокирање рада федералних органа власти, док стотине хиљада људи би се могло вратити на своја радна места.

Барак Обама и демократи, судећи по свему, блиски су победи у великој борби за буџет. Према подацима неколико медија, већ у петак (4. октобра) у дому представника може да буде одржано редовно гласање по питању финансирања владе. Према подацима извора, већина конгресмена-републиканаца је спремна да се споразуме с Белом кућом. Лидер републичке већине у дому представника Џон Бејнер, свакако, није капитулирао, али је фактички одлучио да се уклони. Он је рекао да не види смисла у преговорима о обнављању финансирања владе одвојено од питања повећања горње границе државног дуга. С обзиром на то, да и сенат, и Бела кућа су ставили на знање да неће трпети уцену од стране слонова, републиканци имају сувише мало поље за маневрисање.

Поред тога, у четвртак (3. октобра) Обама је одржао говор, у којем је оптужио Бејнера за данашњу кризу.

- Најнепријатније је у данашњој кризи је то, што се она дешава због бесмисленог и лудог понашања републиканаца у Вашингтону. Што дуже она буде трајала, то ће бити горе. Постоји само један начин да се изађе из те бесмисљене и штетне за земљу ситуације, куда су нас утерали републиканци – конгрес мора да усвоји буџет ради финансирања владе без обзира на политичке приоритете. Једино, што смета да се деблокира рад владе и не дозвољава људима да се врате на радна места је нежеља председника Џона Бејнера да пружи конресменима право да гласају како они сматрају за потребно, његов страх од радикала унутар странке. Само то.

Последњих дана код републиканаца је заиста зрела ако не побуна, онда у сваком случају негодовање у вези са ставом радикално расположених лидера. Према подацима анкетирања, умерени чланови странке су давно били готови да гласају за привремени буџет без његове повезаности са обамочувањем. Међутим, они то нису могли да учине. Поред тога, у републичкој страци очито нису очекивали да ће Обама и његови присталице испољити такву принципијелност и чврстину. Демокрти побеђују и у информативном рату. Републиканци данас покушавају да се не осрамоте. Ево што је у четвртак (3. октобра) изјавио представник те странке, конгресмен Ерик Кантор.

- Дошло је време за председника и демократе у сенату да оставе партијске несугласице, седну за преговарачки сто и реше наше противречности, зато што управо због одустајања од преговора и става постоје два мишљења: моје и криво нашли смо се у кризи.

Још пре тога, када се сазнало да су републиканци спремни за редовно гласање у петак по питањима буџета и државног дуга, Бела кућа је предузела маневар да предухитри ситуацију. Портпарол Обаме Џеј Карни је ставио на знање да републиканцима не вреди ни да пробају да уцењују председника по питању горње границе дуга.

- Ми смо заиста зубринути због тога, што републиканци у дому представника могу да искористе по питању државног дуга исту погрешну праксу, коју су они искористили да би изазвали данашњу буџетску кризу, за коју они сносе пуну одговорност. То би могло да води дефолту САД. Међутим, они морају да буду свесни да ће последице дефолта бити за земљу катастрофалне. Авај, видимо да републиканци желе да искористе управо овај пут. Бела куће неће дозволити да се посумња у ауторитет САД, ни да републиканци учине земљу таоцем.

Џеј Карни није прецизирао шта ће предузети Бела кућа. Међутим, протекле година приликом сличних спорова о горњој граници државног дуга чуле су се варијанте да Обама може да заобиђе конгрес. Није искључено да је Администрација САД заиста нашла такве могућности.

Још један споредни ефекат буџетске кризе у САД-ама се састоји у томе, што је Барак Обама укинуо азијску турнеју (посете Брунеју и Индонезији). И то, у Индонезији у оквиру самита АПЕС морао је да буде одржан сусрет Барака Обаме и Владимира Путина, они су намеравали да размотре реализацију договора о Сирији. Уместо председника ће самит посетити двржавни секретар САД Џон Кери.

Роман Мамонов,