Руски ученици створили јединствени дигитални медиј

04-10-2013 06:05:29 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Нови дигитални медиј, који је по свом начину рада јединствен у свету, измислили су ученици из Нижњег Новгорода (Поволжје). Изум тројице ученика физичко-математичког лицеја ушао је у финале конкурса Google Science Fair 2013.

Принцип рада овог уређаја се заснива на интеракцији ласерске светлости са органским стаклом. Овом процесу, момци су нашли оригиналну примену, каже професор физике младих проналазача из нижњеновгородског лицеја, Наталија Варгина.

- Данас постоји низ изума, који су експериментално открили природу интеракције ласерске светлости са органским стаклом. Момци су одлучили да искористе резултате тог експеримента. Он сведочи о томе да се на органском стаклу могу правити рупе. Да се то може искористити за складиштење оптичких података - њихова је идеја. Момци су сами пронашли начин како да се кодира информација, и сада настављају да раде на томе, усавршавају, праве калкулације, лабораторијска мерења.

Предложени медиј од стране ученика, по величини се може упоредити са листом папира формата А4, дебљине 1 мм. На такав лист можете записати 28 терабајта информација - 14 пута више од стандардног хард диска. Носилац има низ важних предности, каже један од проналазача Никита Черњаев.

- Пре свега, то је количина информација која се евидентира на јединици површине. Она се повећава са повећањем густине записа. Друго, поузданост. То су две најважније предности над постојећим аналозима.

Момци су радили шест месеци на свом проналаску, а већ три године се баве информационим технологијама. "Све је почело давно, још у седмом разреду, када смо почели да учествујемо у пројектним активностима у школи," - каже 16 -годишњи Никита, у узрасту када је неколико година - заиста дуг период.

- Ми ћемо представити пројекат на конференцији "Отворених иновација" у Москви. Такође, желимо да учествујемо у "Раст"-у (Русија - Одговорност - Стратегија - Технологија) у Нижњем Новгороду. Она омогућава да се после оде на такмичење научних и инжењерских пројеката Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) у Сједињеним Америчким Државама.

За пројекат ученика из Нижњег Новгорода се заинтересовала Руска академија наука: он је био експериментално тестиран у Институту за примењену физику Руске академије наука. Сада момци раде на моделу уређаја. Према речима младих проналазача, "рок су две до три недеље". Нови медиј, кажу момци, није намењен за обичне кориснике, већ за велике корпорације које раде са великим количинама информација.

Јелена Ковачић,