Бајкалски астрономи "ухватили" опасни астероид

04-10-2013 06:11:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Телескоп Иркутског државног универзитета је забележио, до сада, непознати науци, астероид. Небеско тело, које је по величини слично Чељабинском метеору, пролетело је веома близу Земље, на удаљености од 11.300 километара - испод орбита геостационарних сателита!

Маса космичког госта - око 10.000 тона, а величина - око 15 метара. У објективу аутоматизованог телескопа "Мастер-II", астрономи су га "ухватили" само девет сати пре него што је скоро окрзнуо подручје између Индије и Индонезије. Са брзином од 16 километара у секунду, астероид, на сву срећу, пролетео је мимо наше планете. Руски астрономи су били једини сведоци "небеског напада", рекао је за "Глас Русије" директор Астрономске опсерваторије Иркутског државног универзитета, Сергеј Јазев:

- Главна заслуга за откриће припада нашим колегама са Московског универзитета. Управо, по њиховој иницијативи је направљена мрежа аутоматизованих телескопа "Мастер", која је раширена од Владивостока до Москве. Такав телескоп је инсталиран под Иркутском, и он је изводио планско снимање. Одједном, у свом видокругу се појавила мала звезда, која се кретала по небу. За 45 минута, направљено је 20 слика овог небеског тела.

Вест о открићу је одмах послата у Међународни центар за истраживање малих планета. Астероид је добио име - MASD91. Стручњаци су успели да израчунају његову величину - према удаљености и јачини сијања, појашњава научник:

- Процене указују на то да је ово мали астероид - нешто мањи од тела, које је у фебруару ове године пало код Чељабинска. Он је склизнуо поред Земље и отишао у међупланетарни простор. Немамо податке да је још неки телескоп успео да га сними. Изгледа да је само наш телескоп приметио овај објекат. Ово наводи на помисао да земља нема довољно развијен систем упозоравања. Тим људи, који ради у мрежи телескопа "Мастер", одавно предлаже да се слични системи користе заједно са већим телескопима ради раног откривања опасних објеката.

Предност такве мреже се огледа у томе што роботизовани системи омогућавају праћење космичког пространства. Специјални рачунарски програми омогућавају да се идентификују и класификују нови објекти, који улазе у кадар. Астероид MASD91 се показао "брзим" и окретнијим у односу на раније познате сличне објекте, што говори о његовој опасној близини у односу на Земљу, објашњава стручњак Евгениј Горбовски:

- Ми смо се, хвала богу, са њим мимоишли. Овај пут је све прошло добро. Али, астероиди имају незгодну особину. Земља може да забележи астероид, а током следећег пролаза - кроз годину или две - он може пасти. Зато је потребно пратити такве објекте, потребно је контролисати њихову орбиту.

Према речима астронома, сада је астероид, којег су открили руски научници, ушао у зону, где је његово праћење практично немогуће.

Јелена Ковачић,