Полиција и ФСБ ће осигурати „олимпијски мир“ у Сочију

04-10-2013 06:15:39 | | Глас Русије, фото: ИЦ НАК/ vostok.rs |


Безбедност на зимским Олимпијским играма у Сочију ће омогућити максималан комфор за госте и учеснике. „Никакав посебан режим“ неће ступити на снагу током одржавања игара. Али, одређене појачане мере ће бити уведене.

Појачане мере ће се спроводити само у оним зонама, где се налазе олимпијски објекти. Ово је неопходно ради спречавања могућих терористичких напада, рекао је представник ФСБ Русије Алексеј Лавришев:

- Што се тиче посебних зона, на улазу ће се вршити контрола : на улазак ће бити неопходно показати карту, „пасош навијача“ или олимпијску акредитацију. Улаз ће бити омогућен само после прегледа лица или возила ради спречавања уношења забрањених предмета.

Током одржавања Олимпијаде у Сочију биће одређених ограничења за аутомобиле. Али, то је већ у вези са захтевима МОК, говори представник МУП Русије Антон Гусев:

- Разлог за доношење ових мера је у првом реду због саобраћаја у Сочију. Осим доста добрих саобраћајница и мреже путева постоје и одређени захтеви МОК, повезани са омогућавањем транспосрта спортиста до места где ће се одржавати такмичења, са резервисањем паркинг места за „олимпијску породицу“ и партнера организационог комитета. Зато је била донесена одлука да се ограничи кретање приватним возилима и да се истовремено учини корак ка развоју јавног превоза током одржавања Игара, али и након тога.

Што се тиче јавне безбедности, за полицајце ће ово бити задатак број један. Они ће се бринути о томе, да сва неопходна помоћ увек буде благовремено пружена, рекао је Антон Гусев:

- У свакој станици код нас ће бити преофесионални преводиоци, који познају по неколико страних језика. Осим тога, изражавамо и захвалност администрацији града Сочи и организационом комитету који су омогућили стварање градског „кол центра“- путем овог сервиса, превод ће такође бити омогућен, као и помоћ.

Одвојено од питања сигурности и безбедности грађана и спортиста, представници снага реда су разматрали питања ограничавања права окупљања и митинга током Игара. Како је рекао Алексеј Лавришев, представник руских специјалних служби, ова је забрана у складу са општим законодавством РФ и нема репресивни карактер. Напротив, ова је забрана пре свега у вези са обезбеђивањем што пријатнијих услова за спортисте и учеснике Олимпијаде.

Павел Силајев,