Чебаркуљ не жели да се одрекне метеора

04-10-2013 12:18:12 | | Глас Русије, фото: Милена Фаустова/ «Голос России»/ vostok. |


Рониоци настављају да са дна језера Чебаркуљ у Чељабинској области извлаче камене фрагменте. Научницима предстоји да установе да ли су ови делови заиста са метеорита, који је у фебруару овегодине пао у језеро или је то камење земаљског порекла. Специјалисти раде у веома тешким условима- време се брзо мења и постаје све хладније.

Сваким даном се рад у језеру усложњава- због кише и јаког ветра, машине се стално кваре. Како би дошли до платформе на језеру, која се налази непосредно близу оног места, где је према прорачунима и пао метеорит, мора се имати и смелости и бити издржљив. Моторни чамац се једва пробија кроз таласе. Ипак, најтежи је рад у иловачи, говори за „Глас Русије“ Максим Шипулин технички директор:

- Видљивост је тамо јако лоша. 10 метара веома мутне воде, а још и 4 метра сапропела. Рониоци се налазе у правом муљу и не виде чак ни своје инструменте. Морају се оријентисати помоћу сопственог вестибуларног апарата. Сав се посао спроводи рукама . Рониоци раде без рукавица.

Сада је температура воде негде 10 степени изнад нуле. Ваздух је чак много хладнији, око 3 степена по Целзијусу, наставља Шипулин:

- Када рониоци израњају из воде, они поново руке стављају у воду, јер је тамо топлије. А муљ је још топлији, јер се тамо одвијају биолошки процеси. И заправо тај- такав муљ је у ствари генетска матрица наше земље. Сви изумрли организми милионима година уназад, падају на дно. На дну језера Чебаркуљ дебљина муља достиже готово 6 метара.

У потрази за великим делом метеорита, рониоцима помаже не само високотачна техника и научници из разних држава, већ и екстрасенси. Један од њих је дошао из Индије. Није успео да помогне, али је било интересантно чути његово мишљење, смеје се технички директор :

- Он је са нама кренуо на платформу и погледао је место где је пао метеорит, погледао је трајекторију пада метеорита. А ми смо баш у том тренутку имали проблема са налажењем фрагмента. Ради се о томе, да на води није било никакве технике, слој иловаче је био гладак и могли смо уз помоћ сонара и магнетне дијагностике да видимо објекат. Индуса Свами Крипонанду смо питали да ли он осећа енергију метеорита. Он ништа није осетио, али је зато излечио нашег колегу од упале уха и назеба. То је био невероватан догађај, после чега је овај наш болесни колега скочио на обе ноге и осећао се поптуно здраво.

Без обзира на то што до сада све потраге нису уродиле плодом, компанија која ради на тражењу метеорита, завршава свој посао у складу са уговором, 4.октобра и рониоци су пуни наде. По другој верзији, метеорит је већ пробио слој муља и лежи на самом дну језера. Ако је то већ заиста тако, рониоци ће доћи до њега и подићи ће га на површину.Сва техника за то је већ спремна.

Милена Фаустова,