Шта ће пружити Србима раскол у странци Тачија?

05-10-2013 02:19:41 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Како пише приштинско издање Зери, председник парламента Јакуп Краснићи и посланик Фатмир Лимај, оптужени за ратне злочине, објавили су о напуштању Демократске Странке Косова на челу са бившим шефом ОВК Хашимом Тачијем. То се десило месец дана пре месних избора на Косову, које је расписала председница самопроглашене републике Атифете Јахјага.

ДС се претворила у тоталитарну странку, која игнорише мишљење интелектуалаца. Зато желимо да створимо нову странку, у којој ће доминирати демократске вредности, а не глас ауторитарног лидера, цитира издање речи Красничија. Коментар политиколога са Косова Неџмедина Спахиуа.

- Демократска странка је била на већ два мандата на власти на Косову. Њено владање је било потпуно неправедно и потпуно погрешно. Она је унела много незадовољства у народу, а и међу самим члановима и симпатизерима те странке. Тако да је нормално да долазе до раскола у самом њеном врху након многих њенох неуспеха, односно кривих поступака. Њен врх је имао циљ да се само обогати и корупција је била главна карактеристика те владавине Демократске партије. Ја мислим да Лимај и Красничи неће пуно одвући од Демократске Партије. Не верујем да ће пуно одвући странке. Мислим по 5 6 процената, али не више. Увек људи желе да буду са странком која је на власти.

Иначе је то углавном борба за власт и за ључне положаје унутар косовско-албанског логора. Чиме то угрожава читаву јужну српску покрајину, чију независност, подсетимо, није признала ни Русија? То смо питање поставили научнику Института Славистике РАН Петру Искендерову.

- Хашим Тачи је у сваком случају неприхватљива личност за знатан део србског јавног мњења, чак без обзира на то, што данашњи премијер Србије Ивица Дачић, како је он сам рекао, не гаји према њему личну антипатију. Што се тиче Јакупа Краснићија, он је, према мом мишлењу, елеатичнији политичар. Са тог гледишта, и Београду, и косовским Србима ће с њим бити лакше да се договоре. Мада, с друге стране, личност Фатмира Лимаја је за српску страну неприхватљива. Дакле, одлазак Тачија са политичке сцене Косова би могао, према мом мишлењу, постати позитиван моменат у нормализацији србско-албанских односа.

Вероватно ће Лимај и Краснићи бити у многим питањима еластичнији од Тачија. Међутим, сумњиво је да ће косовски Срби желети да се договарају с оним политичарима, који су били повезани с терористичком ОВК, која је извршила бројне злочине против самих Срба.

Григориј Соколов,