За мир, стабилност и одрживи економски развој у Пацифичком обручу

05-10-2013 12:23:05 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Последње године су обележене озбиљним геополитичким помацима, који су кардинално изменили општу слику света. У ситуацији процеса глобалне трансформације великих размера битан фактор који одређује магистрални вектор развоја у међународним односима постаје јачање Пацифичког обруча – утицајног пола архитектуре полицентричног уређења света у настанку.

Пацифички регион је важан центар привредног развоја и све већег политичког утицаја, привлачна сцена за сарадњу где се преплићу интереси кључних држава и водећих вишестраних институција.

Своје присуство у Пацифичком обручу појачава и Русија која је увек била његов саставни део. Интензивније учествовање у стварима регионалне заједнице је важна претпоставка за обезбеђење поступног развоја земље и социјално-економског напретка Сибира и Далеког истока.

Јачање рада на „источном“ азимуту, развој билатералних односа с државама у региону и учествовање у делатности међудржавних заједница забележени су у новој редакцији Концепције спољне политике Руске Федерације коју је председник В.В.Путин одобрио 12. фебруара ове године.

Кључни значај придајемо јачању улоге Русије у оквиру Шангајске организације за сарадњу, БРИКС, Регионалном форуму АСЕАН за безбедност, тројци „Русија-Индија-Кина“ и форуму дијалога „Азија-Европа“.

Залажемо се за формирање недискриминацијског регионалног уређења у којем неће бити места за наметање једностраних приступа, поделе на вође и вођене, где ће основа међудржавног општења постати поверење и међусобно поштовање.

Русија сматра да оваква архитектура треба да се заснива на недељивости безбедности, мирном регулисању спорова, непримењивању силе или претње силом, одрицању од конфронтације и сарадње усмерене против трећих земаља и успостављању партнерских веза између вишестраних заједница.

Русија је 2012. године први пут председавала АТЕС и по оценама партнера, успешно је то обавила. Осим традиционалних задатака трговинско-инвестиционе либерализације и регионалне економске интеграције посебан акценат смо ставили на тематику обезбеђења намирница, усавршавање производно-продајних ланаца и подстицај иновационог раста у региону. Такође смо се залагали за питања из области енергетике, здравства, борбе против тероризма, супротстављања корупцији и сарадње у ванредним ситуацијама.

Индонезија – садашњи председник АТЕС – обезбедила је потребну доследност у приоритетима и делатности форума.

Кључни задаци и даље остају подршка вишестраног трговачког система и напредовање ка Богорским циљевима. Као најважнији ослонац овде служи развој мреже споразума о слободној трговини. Контрапродуктивно је правити зоне слободне трговине које игноришу интересе других земаља, тим пре суседа из региона.

Управо оваквог става придржавамо се у Царинском савезу Русије, Белорусије и Казахстана. Битно смо напредовали у развоју моћног Јединственог економског простора с перспективом да до 1. јануара 2015. године формирамо Евроазијски економски савез, кујући самим тим, спојну карику између Европе и Пацифичког обруча.

Русија је спремна да д допринос дискусији коју је предложило индонежанско председништву у вези с проблемом одрживог раста на праведној основи. Сматрамо да је приоритет оријентисаност на формирање оптималних финансијских, регулативних и других услова за развој бизниса, посебно малог и средњег, отварање нових квалитетних радних места, раст инфраструктурног развоја и инвестирања.

Русија је спремна за даљу сарадњу у обезбеђивању довољне количине намирница и успостављању вишестрано корисне размене у сфери науке, технологија и иновација.

Посебну пажњу заслужује проблематика енергетске безбедности у региону АТЕС. Треба диверзификовати енергетске билансе економија региона, између осталог, тако што ће се у њима повећати удео еколошки чистог природног гаса и атомске енергије.

Настављамо линију јачања међусобне сарадње у другим аспектима безбедног развоја у региону, пре свега у оквиру консолидоване стратегије АТЕС за борбу против тероризма и осигурања безбедности трговине. Важно је успоставити кооперацију у спречавању корупције, илегалне трговине и других облика организованог криминала. Активно ћемо учествовати у мерама за олакшавање услова за трансгранично кретање персонала и технике у циљу санирања последица природних непогода и техногених катастрофа. Рачунамо на активизацију веза између националних центара за управљање у кризним ситуацијама с перспективом њиховог удруживања у ефикасну регионалну мрежу.

Наш циљ је равноправна сарадња свих земаља без изузетка у интересу јачања мира, развоја и напретка у Пацифичком обручу.