Судбина СТО ће бити решена у децембру?

07-10-2013 01:40:57 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Светска трговинска организација (СТО) ускоро може да добије низ руских захтева, везаних за ЕУ. То се сазнало на самиту АПЕС у Индонезији. У Москви су, између осталог, незадовољни дисбалансом у систему утилизационих плаћања за увозне и произведене у земљи аутомобиле. У експертској заједници све чешће се чују изјаве да СТО није оправдала наде, те се ближи озбиљним променама.

Према мишљењу заменика шефа Министраства економског развоја Алексеја Лихачова, СТО већ давно не напредује. Организација све до сада није усвојила ниједан базични документ, који би регулисао правила игре међу њеним чланицама. Кроз 2 месеца на острву Балију (Индонезија) биће одржана министарска конференција земаља-учесница СТО, која ће, према мишлењу Лихачова, бити тачка истине за глобални систем трговинских односа.

За Русију би најзначајније било усвајање споразума о либерализацији трговинског и царинског регулисања. Међутим, нада на то је за сада слаба. Поред тога Москва истиче да није присталица укидања СТО: сувише много напора је уложено у учлањивање у светски трговински клуб. Иначе разговори о кризи СТО су преурањени, - сматра професор Алексеј Портански.

- СТО је једна од најефикаснијих међународних организација, која има механизам испуњавања одлука унутар те организације. Нико други не може да се тиме похвали. Природно је да у условима кризе и глобализације постоји много проблема. Они не могу а да не утичу на функционисање СТО, али то је друго питање.

Увереност Алексеја Портанског не деле сви економисти. Неки истичу да у оквиру СТО није решен главни проблем – протекционизам према сопственим произвођачима од стране развијених земаља. То би могло да постане један од узрока раскола у тој организацији. То признаје и шеф СТО Роберто Асеведу. Он каже да је при стварању глобалног клуба реч била о томе да ће економије у развоју смањити царинске препреке у аргарном сегменту, док ће развијене економије смањити обим субвенција тој грани. Ништа од тога се није десило. Према речима Асеведуа, ако се приликом предстојеће министарске конференције не постигне компромис, то ће бити пропаст.

У руском министарству економског развоја истичу да је СТО све више универзална организација, у коју желе да се учлане и друге земље. То је очигледна предност. Међутим, повећава се број претензија већине чланица. Дакле, кључни играчи организације, најзаинтересованији за њено постојање, вероватно ће морати да направе уступке опонентима, ако не желе да је замении неки нови, избалансиранији, систем трговинских односа, који би више одговарао интересима већине.

Илија Харламов,