Ноћ проведена са музиком...

05-10-2013 01:42:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ноћ између 5. и 6. октобра Московљани ће провести у друштву класичне музике. По читавом огромном граду, не само у чувеним концертним салама престонице, већ и у домовима културе, клубовима, музичким школама, а њих је у Москви 169, први пут у ноћно време биће одржани наступи најпознатијих музичара и дечијих колектива, биће изведена дела разних епоха – од старинске музике до џеза.

Ми смо већ навикли на такве акције, као што је Ноћ у музеју или библионоћ, каже заменик руководиоца московског Одељења за културу Јелена Зеленцова, тако да је идеја да се одржи градска Ноћ музике била на површини.

- Идеја за ову акцију је оживљавање и проширивање фестивалског живота у престоници. Наравно, то је и нов, узбудљив догађај за московљане. Али упоредо са тим акција има и дубок значај. Код нас је читав културни живот концентрисан у центру. И музичке школе омогућавају да се пружи могућност онима који живе у удаљеним регионима да чују и виде музичаре светског нивоа. И да формирају другачију културну карту московског живота.

Ми се надамо да ће на ове концерте доћи људи који никада раније нису били у конзерваторијуму. И веома се радујемо што су се водећи музичари одазвали нашем позивју да наступе ове ноћи бесплатно, додала је Јелена Зеленцова.

У музичку школу кварта Јасењево доћи ће познати камерни оркестар Мусика вива. Његов руководилац Александар Рудин сматра да такви наступи пружају људима не само естетско задовољство, већ у извесној мери врше и социјалну функцију:

- Како би се одвратила омладина од неких лоших навика и наклоности, лошег укуса, сва средства су добра. А ноћ проведена са музиком најбоље је друштво.

Велики прилив посетилаца очекује се ове ноћи у Музеју музичке културе Глинка. Његови сарадници припремили су посебан програм, говори директор музеја Михаил Бризгалов.

- Код нас у нашем музеју није ноћ, већ читав дан музике. Зато што се наредног дана отвара Први руски фестивал филмске музике Кинозвук. А 5. у току ноћи правимо овакав музички перформанс: приказиваће се филм Светла велеграда са живим извођењем музике из овог филма...

Познати московски џезер, саксофониста Игор Бутман такође је учесник Ноћи музике, он је оценио идеју одржавања концерата у музичким школама.

- Наступао сам у музичким школама не само у Москви, већ и у другим градовима. Сматрам да треба много свирати тамо где се деца уче и где се развија нова генерација која тежи доброј музици, култури. Често одлазећи у разне земље видим колико је наша публика млађа – и у академској музици, и у џезу, којим се бавим. Много млађа. Више је интересовања за уметност, више жеље за сазнањем.

Учесници Ноћи музике не сумњају да ће ова акција постати исто тако тражена и популарна код московљана као Ноћ у музеју или Библионоћ.

Наталија Викторова,