Које монструме САД гаје у Грузији

07-10-2013 03:23:11 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Постојање у Грузији америчке војне биолабораторије и даље чини препреку развоју економских веза са Русијом. О томе је изјавио шеф Руског потрошачког надзора Генадиј Онишченко. Према његовом мишљењу, војне структуре САД, које су лоциране на територији Грузије, и нису под контролом републичке власти, обављају делатност која је забрањена конвенцијама у области биологије.

Истраживачки центар „Лугара“ је један од најзатворенијих објеката Грузије. Центар је био изграђен за пет година од средства САД, и одмах након отварања појавиле су се бројне легенде. Локални становници су нагађали: чему Америци издвајања у износу од 270 милиона долара за отварање лабораторије у другој земљи? Кажу, да САД нису тек тако потрошили овакве паре. Једна од најзаступљенијих претпоставки је да у Грузији Американци могу да производе биолошко и хемијско оружје. О великој заинтересоаности САД у овој установи на грузијској територији сведочи и ниво гостију, који су били присутни на званичном отварању центра. Тако је манифестацију посетио заменик министра одбране САД за програме противатомске, хемијске и биолошке одбране Ендрју Вебер. Половину особља истраживачког центра чине војни стручњаци. Све у свему, толико велика пажња од стране САД не може, а да не забрињава грузијско становништво, каже бивши министар државне безбедности Грузије Валериј Хабурдзанија.

- Становништво нема поверења, јер Америкаци нису испољили никакав интерес према грузијској привреди, а одједном су се заинтересовали неким биолошким штамовима и воде неке тајне радње. Сумње су проузроковане и чињеницом, да тамо и сада раде војна лица. Зашто на цивилном објекту раде војна лица, до сада није јасно.

Све је то узрок разних гласина у локалном становништву. Ширење птичје грипе 2011. године, епидемија малих богиња крајем 2012. године, свињска куга 2013. године. Становници Грузије све то повезују са постојањем лабораторије. У неким гласилима појавила се чак информација, да Американци врше испитивање појединих вируса на грузијском становништву. Званичне верзије да истраживачки центар нема са тим никакве везе, и да су САД изградили центар у Грузији само да би пратили епидемиолошку ситуацију у републици данас никоме не уливају поверења, каже грузијски политолог Арчил Чкоидзе.

- Мој отац станује на селу. И могу вам потпуно одговорно рећи, да код локалног становништва гину на стотине свиња. Притом је узрок – управо овај вирус, који, како тврде у влади, није био забележен у Грузији неколико година. Тако да сматрам, да је потребно испитати порекло овог вируса. Пожељно је уколико то учинимо заједничким радом са руским стручњацима. Јер и ми, и они треба да знају одакле се појавио овај вирус.

Још више сумње је изазвала код Арчила Чкоидзе изјава руководоца лабораторије Гија Камкамидзе, да афричка свињска куга није забележена у земљи већ 6 година.

- Афричка куга није била забележена само у Грузији. Биле су варијације овог вируса. Пре свега овај вирус је погодио свиње на грузијској страни. Тај вирус није створен у Грузији. Он је доспео овамо из других земаља, пре свега из Африке.

Грузијска лабораторија је још једна карика јединственог ланца сличних објеката, које су Американци изградили у низу земаља Европе, Тајлнада, Египта, Кеније. САД традиционално воде бригу о својим интересима; и потпуно их не интересује – колико су грузијском или становништу других земаља потребне биолабораторије непознате намене.

Ксенија Мељникова,