Налазите се на страници > Почетна > Блог > Расплинуте контуре Земље икс

Расплинуте контуре Земље икс

08-10-2013 05:05:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Прошле недеље, 6. октобра, у Авганистан су стигли истовремено министар спољних послова, потпредседник владе Гидо Вестервеле и министар одбране Томас де Мезјер. Како коментаришу немачки медији, толико важна делегација била је узрокована одржавањем у провицнији Куднуз свечане церемоније предаје војне базе бундесвера авганистанским војним структурама.

Повлачењу свог контигента из провинције Гур већ је приступила Литванија. Тако процес повлачења снага коалиције из Авганистана, планиран за 2014. годину, стиче конкретне обрисе.

Говорећи пред својим потчињенима, министар одбране Немачке није штедео емоције. Кундуз значи за бундесвер толико колико не значи ни једно друго место. Овде су ратовали и градили, проливали сузе и тешили се, уништавали непријатеља и гинули на пољу боја – цитира Мезјерове речи немачки недељних Шпигел.

Церемонија предаје базе у Кундузу подударила се са низом изјава и експертских оцена на авганистанску тему. Како је изјавила заменик генералног секретара НАТО-а Колинда Грабар-Китаровић, ако талибани рачунају да преседе, према њеним речима, моменат како би се вратили на власт, они издају жељено за реално. У томе да повлачење снага коалиције из Авганистана не значи повратак талибана на власт, слажу се учесници дводневног састанка руских и западних експерата, одржаног ових дана у штабу алијансе.

Ипак, последњих дана све већи број аналитичара долази до закључка да ситуација у Авганистану не постаје боља. При томе они сматрају да ће у процес регулисања авганистанске кризе бити укључена Русија. У оквиру већ поменутог састанка експерата у Бриселу заменик генералног секретара НАТО-а Александар Вершбоу изјавио је да се интереси Русије и алијансе у погледу Авганистана подударају. Како сматрају неки експерти, САД у условима својих унутрашњих економских тешкоћа могу да предложе таквим организацијама као ОУКБ и ШОС сарадњу, а можда и вођство у решавању авганистанског проблема. Са тим се слаже и војни експерт, одговорни уредник листа Независни војни преглед Виктор Литовкин.

- Русија ће несумњиво бити укључена зато што се то тиче њене безбедности. Али треба схватити да ће у тај процес бити укључена и Кина, чији утицај у Авганистану данас јача. Зато и ОДКБ и ШОС неизбежно ће бити укључене у јачање пограничног режима са Авганистаном, а то значи и јачање своје безбедности.

Немачки колега Литовкина – пуковник бундесвера у пензији, експерт немачког Фонда за науку и политику Волфганг Рихтер, говорећи о нерешеним задацима у Авганистану, скреће пажњу на још један аспект везан за будућност ове земље.

- НАТО је поставио себи циљ да осигура стибилност војним путем. А то је везано за увећање бројности авганистанске армије и полиције. Али по мени важна је не толико бројност, колико лојалност војних структура легалној власти.

Према речима једног од експерата, вашингтонске политичаре сада брине земља Икс која ће испунити вакуум у Авганистану после одласка Американаца. Не жури ли превише Бела кућа? По свему судећи, права земља Икс и даље остаје сам Авганистан.

Олег Севергин,