Пројекат подводне деонице Јужног тока приближава се финишу

08-10-2013 05:37:42 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пројекат гасовода Јужни ток приближава се финишу. Акционари Саут Стрим Транспорт осим финансијских питања утврдили су дугорочни бизнис-план компаније и потписали споразум са Гаспромом о транспорту гаса. Подводна деоница Јужног тока проћи ће преко дна Црног мора од старнице Руска у Анапи до бугарске Варне.

Вредност читавог пројекта је процењна на 16 милијарди евра. Комерциојалне испоруке гаса у Централну и Јужну Европу започеће у првом кварталу 2016. године, а пун капацитет гасовод ће постићи 2018. године. О перспективама пројекта говори директор аналитичког одељења Алпари Александар Разувајев.

- То што ће цевовод проћи преко Црног мора, исто као Северни ток преко Балтичког, значи да неће бити транзитних земаља, неће бити транзитних ризика. Последња информациај која је стигла из Европе говори о томе да ће потражња за гасом бити осигурана. И проблема не треба да буде. Гаспром по потреби може да увећа експлоатацију за 20-30%. Тачније да вади преко 600 милијарди кубних метара.

Сада Јужном току у Европи није остало конурената, истичу експерти. Од пројекта Набуко еврпљани су одустали, нису могли да нађу испоручиоца који може да попуни цев. А капацитети трансјадранског гасовода којим ће проћи азарбејџански гас износе свега 10 милијарди кубних метара годишње. У међувремену, по оцени експерата, дефицит енергената у Европи јача. Стари Свет се разочарао у алтерантивну енергетику – она је превше скупа, каже директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Већина земаља Европе одустаје од нуклеарних централа, треба их нечим заменити. Пада сопствена производња гаса, овај процес не може да се заустави. Смањују се испоруке из Северне Африке и са Блиског Истока. Тамо расте сопствена потрошња и нема стабилности у том региону. На пример, у Либији видимо пад обима експлоатације. У Азији су много веће цене гаса и читав гас из Катара одлази управо тамо.

Зато не чуди што већ за прво полугодишње 2013. године испоруке плавог горива у Европу су скочиле за 10%, а у Италију три пута.

Гасовод Јужни ток осигураће директне испоруке гаса, што значи смањиће зависност од Украјине. Као транзитер гаса она је више пута покушавала да диктора своје услове Гаспрому и чак остављала Европу без грејања у зимске мразеве. И Јужни ток ће помоћи европљанима да избегну сличне катаклизме.

Татјана Голованова,