Криминал прелази у паралелни интернет

08-10-2013 06:38:54 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/José Goulão/cc-by-sa 3.0/ v |


У суседству са обичним виртуалним страницама на просторима Интернета проширила се област која нуди разноврсни избор забрањених плодова цивилизације. Ову област све више освајају међународни криминални кругови.

Испоставило се да ако притиснете непознат, али занимљив линк, компјутер на монитору показује грешку, али то не значи да тако и јесте. Могли сте да се нађете на граници области куда се пуштају само посвећени. Тачније корисници који поседују специјалну шифру или програм. И они имају доступ сајту где могу да се одаберу и купе накоритици, порно за педофиле, оружје и многе друге ствари и чак услуге забрањене законом у било којој цивилизованој земљи.

Ових дана у САД био је ухапшен извесни Рос Вилијам Улбрихтг – власник једног од таквих ресурса под називом Силк Роад. Према саопштењима америчких медија, за две године постојања сајта обим послова склопљених преко његовог сервиса изнео је преко милијарду двеста милиона долара. Сам ресурс до тренутка хапшења његовог власника имао је око милион корисника.

Такви затворени анонимни ресурси већ су формирали својеврсно виртуално црно тржиште. То је простор са својим информационим базама, претраживачима и чак сопственим законима који одређују делатност учесника. Један од најраспрострањенијих назива ове тамне зоне је паралелни Интернет. Директор за развој бизниса компаније Гротек, члан комисије Друштвене коморе Рф за контролу делатности органа реда Александар Власов у интервјуу за Глас Русије истакао је да се у разним земљама паралелни Интернет појавио у разно време. Али сваки пут у тренутку када број активних корисника Мреже пређе 50% становништва земље.

- Пре тога улагања нису превише оправдана, зато што је обухват мали, а чим 50% становника почне активно да користи Интернет, одмах на то почињу да обраћају пажњу криминални кланови. Може чак да се каже да је на могућности Интернета криминал обатио пажњу пре него државне службе. При томе обухват је брз, анонимност гарантована, нема везивања за одређено место, сајт увек може да се затвори и отвори на другом месту.

Криминални свет је постао врло технолошки развијен, довољно је рећи да се терористички акти најчешће организују управо у електронској средини, подсетио је Александар Власов. У медијима су се већ појавили подаци да је заузимање тржног центра у Најробију вођено преко инетернет ресурса.

- Савремене технологије значајно поједностављују живот криминалцима, као и свом осталом човечанству. Са друге стране, исте те технологије су доступне и органима реда. То је очигледно показао Едвард Сноуден, који је рекао да практично читав електронски простор прате власти САД. Истина, за ефикасну антикриминалну делатност потребно је стално усавршавати претраживаче система контент-анализе и контент-филтрације, који омогућавају да се опративно издвоје сегменти паралелног Интернета и његови учесници чак по посебним синтагмама.

Ипак по мишљењу експерата, у борби против криминала на Интернету најважнија је управо међународна компонента, међународна сарадња специјалних служби. Зато што посебно националне полиције у тамној зони Интернета се једноставно губе и бивају немоћне.

Никита Сорокин,