Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Тим снова за Европу

Тим снова за Европу

09-10-2013 03:19:55 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Бриселу је протекао форум посвећен разматрању проблема актуалног стања ЕУ. У њему су учествовали познати научници, политичари и експерти. Како пише Интернет-портал ЕУобсервер, његове дискусије су биле прожете духом узнемирености и песимизма. Између осталог многе од критичких оцена изражених на састанку чуле су се и раније.

Што се тиче примедби поводом одсуства упечатљивих личности у руководству ЕУ, управо ових дана, према медијима, политичке фракције Европског парламента приступиле су разматрању могућих канидатура за дужност шефа Европске комисије. Жозе Мануел Барозу, како је већ саопштено, решио је да се више не кандидује. Истовремено међу политиколзима се покреће дискусија поводом кандидата за дужност Врховног комесара ЕУ за међународне послове и политику безбедности – Кетрин Ештон одлази – као и председника Европског савета – Херману ван Ромпеју истиче мандат у новембру 2014. године. У штампи будућу руководећу тројку ЕУ већ су назвали тимом снова.

Фракција Прогресивна алијанса социјалиста и демократа означила је старт кампање за истицање кандидата на дужност председника Европске комисије. Предлози националних социјал-демократских странака треба да буду представљени до 31. октобра. Затим ће руководство фракције убеђивати колеге из земаља чланица да је неопходно кандидовати заједничког кандидата. Али већ сада, по мишљењу експерата, фаворит је руководилац Европског парламента, немачки социјал-демократа Мартин Шулц.

Друге парламентарне фракције ће почети сличан рад касније. Између осталог, то не смета аналитичарима да нагађају поводом осталих чланова руководеће тројке. Што се тиче замене баронесе Кетрин Ештон, добре шансе, по мишљењу експерата, имају шведски министар иностраних послова Карл билдт и дански премијер, госпођа Хеле Торнинг-Шмит. Много теже је претпоставити ко ће наследити ван Ромпеја. Како сматрају експерти, наследник не треба да представља ни локомотиве, ни јужне земље. Осим тога, он не треба да буде ни превише самосталан. А у међувремену шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозу како је саопштио између осталог немачки Ди Велт, пред крај своје каријере дао је старт кампање дебирократизације своје европске владе. За сада, истина, по речима листа, подухват главног бирократе Европе наилази на снажан отпор комесара, који бране своја овлашћења, и наравно, привилегије. А управо то и рађа скептицизам грађана у погледу ЕУ, и он се не смањује, сматра директор програма Будућност Европе у немачом Фонду Бертелсмана Јоахим Фриц-Ванаме.

- Сумњам да ће на изборима за Европски парламент антиевропске тенденције које видимо у многим земљама наићи на отпор, рекао је између осталог експерт у разговору за Глас Русије. Управо супротно. Многи грађани ће рећи: то нису избори за нашу владу, тако да можемо како треба да се иживимо на Европи.

Извори бирократије и безбојности европских лидера крију се у многиме у ставу самих чланова ЕУ, убеђен је експерт Центра за ситуациону анализу Руске академије наука Сергеј Уткин.

- Што се тиче персоналних именовања, каже Уткин, исти ти Ромпеј и Ештон, били су одабрани од стране земаља чланица управо зато што их нико није знао и нису могли да се по дефиницији претворе у самосталне политичке фигуре.

Између осталог, као су саопштиле ових дана новинске агенције, изашла је друга књига стихова Хермана ван Ромпеја у стилу хаику поезије. Једна од песама гласи: Летим авионом. Поред лети мува. Пролетела двапут. Шта је имао у виду аутор под досадном мувом? Проблеме Европе? У сваком случају он је није убио, као што је некада урадио Барак Обама у директном програму: ипак је то песник.

Олег Севергин,