"Глас Русије“ припрема јединствени мултимедијски вишејезички пројекат о Првом светском рату

09-10-2013 04:37:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


„Глас Русије“ прави виртуелни музеј Првог светског рата поводом стогодишњице једног од највећих оружаних конфликата у историји човечанства. Комбинујући јединствене архивске материјале и модерна интерактивна решења, интернет-портал на четири језика – руском, енглеском, француском и немачком – обновиће слику догађаја из 1914-1918. године у свој њиховој пуноћи и драматизму.

Планирано је да прва фаза пројекта крене у децембру ове године. Он ће потпуно прорадити до стогодишњег јубилеја почетка рата који се обележава у току лета 2014. године. Приликом стварања музеја „Глас Русије“ сарађује с Министарством за културу РФ, Руским војно-историјским друштвом, Россотрудничеством, као и с многобројним страним партнерима.

„То је јединствени пројекат за Русију,“ – каже председник радиокомпаније „Глас Русије“ Андреј Бистрицки.

- Као прво, у техничком смислу – пошто о догађајима од пре 100 година прикупљамо материјале у свим познатим форматима мултимедија. Као и по садржају. Због различитих околности историја Првог светског рата је дуго времена у многоме била непозната многим становницима Русије, а наши материјали су били недоступни аудиторијуму у иностранству.

Интернет-експозиција ће укључивати интерактивне карте најважнијих битака, документа из штабова зараћених армија, сведочанства очевидаца, филмску и фотохронику, цртеже, плакате и песме из времена Првог светског рата, биографије њених јунака, који су често заборављени у домовини и непознати у иностранству. Велики део материјала ће први први пут бити јавно приступачан.

На сајту виртуелног музеја се прави библиотека књига о Првом светском рату – истраживања, мемоара, уметничких дела. Такође ће бити отворен виртуелни биоскоп у којем ће моћи да се гледају архивски филмски материјали, документарни и уметнички филмови посвећени овом рату.

У формату аудио и видеопоткастова угледни руски и страни историчари ће говорити о кључним догађајима рата, размотриће његове резултате и последице, између осталог, раст нацизма у Немачкој и формирање основа за многе савремене конфликте у земљама Азије и Африке.

Музеј ће отворити налоге у друштвеној мрежи Facebook и сервису за микроблогове Twitter на 4 језика.

О сарадњи приликом популаризације друштвено значајног пројекта „Глас Русије“ се договорио с водећим иностраним медијским организацијама. Међу њима је Европски савез за емитовање – највећа заједница националних компанија за емитовање програма на свету.