Ципелице – трагедија Холокауста

09-10-2013 04:44:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руски филм Ципелице који је снимио режисер Константин Фам, прошао је квалификације и сада може да буде кандидован за престижну филмску награду Оскар у номинацији краткометражни филм. Овај филм о трагедији Холокауста ове године већ је добио Гран-при на међународном фестивалу филмске уметности Империја у Италији и са успехом је приказан на руском фестивалу Кинотавр.

Током читавог филма на екрану су само ноге. Елегантне црвене ципелице прво у излогу, затим на девојачким ногама. Састанак, елегантне мушке ципеле. Свадба. А поред већ мале сандалице њихове ћерке. И одједном војничке чизме. Други светски рат. Вучјаци. Избеглице. Гето. И финале: братска гробница ципела концентрационог логора Аушвиц. Идеју за филм режисеру Константину Фаму је дао блиски друг који је пре тога посетио Аушвиц. Мене као да је ударила струја – сећа се Константин. Моја породица је преживела све ужасе фашизма, зато сам уложио у филм много личних емоција, признаје константин Фам у интервјуу за Глас Русије.

- Моја мама је Јеврејка, отац Вијетнамац. И део породице, мамин, сви њени рођаци, практично сви су погинули, нестали. Код нас нема гробница, нема историје породице.

Ципелице су снимане годину гада у Чешкој, Пољској, Француској, Белорусији, Русији. Снимане су методом краудфандинга – заједничким финансирањем, од приватног новца, прилога. Филм је стекао много присталица, рад режисера подржан је не само финансијски. На пример, музејски комплекс Аушвиц-Биркенау је дозволио да се сними у њему, први пут направивши изузетак за играни филм. Једна немачка филмска компанија бесплатно је дала опрему за рад на територији Европе. А корекцију боја Ципелица урадили су у Холивуду, приметио је у интервјуу за Глас Русије продуцент филма Јуриј Игруша.

- Урадио је то познати холивудски коректор боја Прајс Петел, који је радио корекцију за Титаник и читав низ познатих филмова. То говори о томе каква је била реакција Холивуда на наш филм.

А чињеница да је филм прошао селекцију Америчке филмске академије која додељује награду Оскар, то је као пласман за Олимпијаду, каже Константин Фам. Између осталог, шта год да буде надаље са Оскаром, режисер ће наставити да ради на алманаху о Холокаусту у којем су Ципелице тек прва новела. Друга ће се звати Брут, трећа Виолина, рекао је у интервјуу за Глас Русије Констанитн Фам.

- Брут је генијална прича чешког писца Лудвика Ашкеназија о псу који живи са јеврејском породицом у Прагу, затим постаје пас чувар у концентрационом логору и тамо среће своју газдарицу која га је одгајила. А трећа новела је прича о виолини коју прави мајстор у Нирнбергу на поклон јеврејском дечку за пунолетство. То је прича о путовању инструмента кроз ужасе рата, Холокауста. А централна прича ће бити прича Јановског концентрационог логора – тамо је естета, фашиста, направио оркестар од најбољих музичара, они су свирали на погубљењима, на сахранама. Када су се приближавали одреди Црвене армије, све музичаре су убили за време концерта – једног за другим, последњи је убијен диригент...

Презентација пројекта алманаха је планирана за мај, она ће бити одржана на фестивалу у Кану.

Рита Болотска,