Старт у САД - завршница у Сочију

09-10-2013 04:49:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Амерички грађани су потпуно неинформисани о руском спорту, а још мање знају о Сочију, Олимпијској престоници 2014 године. Да би променили такво стање, Америчко удружење руских жена и Руско-америчко спортско друштво "Хармонија" смислили су пројекат "Пут у Сочи-2014".

Учесници пројекта - досељеници из Русије. Потпредседник Америчког удружења руских жена Лариса Петренко објаснила је за "Глас Русије" како је дошло до те идеје:

- Одлучили смо да окупимо групу спортиста, екипу руских атлетичара, који живе у Сједињеним Америчким Државама, Русији, земљама ЗНД, ради учешћа на низу престижних масовних атлетских такмичења у Сједињеним Америчким Државама. Зашто атлетичари, када је реч о зимској Олимпијади? Зато што је маратон најмасовнији и најпопуларнији спорт код Американаца. Желимо да "допремо" до штш већег броја људи, а то је управо место, где ми можемо и треба да разговарамо о Сочију. Током године, спортисти су учествовали на најпознатијим маратона у Америци, на којима се окупља од 50 до 100 хиљада тркача. А ако говоримо о публици - то су милиони!

У оквиру пројекта, организованог уз подршку амбасаде Руске Федерације у Вашингтону и представништва Россотрудничества, у САД се одржавају маратони и трке, на којима учествују познати руски спортисти и победници многих маратона у САД, са поносом говори Петренко.

- Почели смо са престоницом Сједињених Америчких Држава, где смо 16. марта учествовали на Вашингтонском маратону заједно са најпознатим нашим шампионима у овом спорту: шампионом Совјетског Савеза, двоструким шампионом Бостонског маратона, победником првог Вашингтонског маратона, Андрејем Кузњецовим; допутовала је и Татјана Позњакова - легенда совјетског спорта, четворострука шампионка света, седмострука шампионка Совјетског Савеза, најбољи тркач у категорији "Мастерс". Стигла је и Фираја Султанова, која је три пута била шампионка Бостонског маратона и која до данас држи рекорд трке! Са нама је била и једина жена-победница Њујоршког маратона - Људмила Петрова.

"Пут за Сочи - 2014 " - није само трка, подвлачи Петренко. Организатори пројекта су покренула опсежну промотивну активност Олимпијских игара у Сочију:

- Сви наши чланови су носили мајице са натписом "Сочи - 2014" - сами смо их направили. Штампали смо промотивне материјале, на којима смо на енглеском језику написали историју Олимпијских игара, о Сочију: где се налази, како можете да одете на сајт града, представили наше шампионе. Ми смо делили те летке - стајали смо на циљу са руским и америчким заставама, дочекивали наше тркаче, што је изазвало велико интересовање код Американаца. Прилазили су нам штампа и телевизија. После тога, изашао је чак и амерички олимпијски комитет. Испоставило се да они имају пројекат под називом "Пут у Сочију." У том пројекту они представљају америчке спортисте који ће учествовати на предстојећим Олимпијским играма. И, дознавши да ми имамо пројекат са истим именом, упознали су се са нама и узели од нас интервју.

Иза леђа "Пута за Сочи - 2014" већ су три маратона, а испред - бар још два, и, према речима Ларисе Петренко, свугде их са интересовањем дочекују, упуштају се у разговор, са жељом да сазнају нешто више о Олимпијским играма у Сочију. На Бостонском маратону, који је одржан 15. априла, и који је трагично завршен, "Пут за Сочи - 2014 " није учествовао. Међутим, тим је ипак отпутовао у Бостон.

- Наш тим је отишао у Бостон и одао почаст мртвима. Ми смо положили цвеће и оставили свој запис на плочи, коју смо поставили. Написали смо да је "Пут за Сочи" уз вас, уз Бостонски маратон, и ми тугујемо заједно са осталима.

Завршетак пројекта је заказан за 23. децембар, два месеца пре почетка Зимских олимпијских игара у Сочију. Последња фаза ће бити такмичење "Мама, тата, ја - спортска породица", на којем ће заједно учествовати деца и одрасли, најавила је Петренко. Непосредно пре тога, 13. децембра, руски културни центар у Вашингтону ће одржати конференцију за новинаре на којој ће преставити резултате пројекта "Пут за Сочи-2014".

Марија Меркулова, Надежда Ширинскаја,