КАМАЗ - Мастер се спрема за победе

09-10-2013 04:55:23 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски тим КАМАЗ-Мастер ће учествовати у 35. трансконтиненталном маратону Rally Dakar-2014. Такмичења ће почети кроз 3 месеца (5. јануара). Међутим, механичари и инжењери су већ почели припреме. Руски камиони ће се такмичити у брзини и истрајности 23. пут. О припремама за редовна такмичења у интервјуу Гласу Русије испричао је лидер тима – седмоструки шампион ралија Дакар Владимир Чагин.

У Јужној Америци ће бити одржан аутомобилски маратон Дакар по 6. пут. За разлику од претходних релија, трке ће почети не у Буенос-Ајресу, већ у аргентинском граду Росарију. Тамо постоји лука на Атлантском океану, куда ће стићи камиони Камске фабрике аутомобила. Ове сезоне ће руски КАМАЗ-Мастер заступати читав одред младих пилота, - испричао је Гласу Русије седмоструки победник ралија Дакар Владимир Чагин.

- Наш тим ће учествовати са 5 посада, то је већ наш стандардни број. Имамо пет припремљених пилота. Прошлогодишњи победници Дакара Едуард Николајев, Ајрат Мардејев и Андреј Каргинов – тим редоследом су они финиширали. Антон Шибалов из четврте посаде, који је ове године победник у трци Africa race, и Дмитриј Сотников, пилот пете посаде, победник ралија Свилени пут 2013.

Свој пут у автомобилском спорту су Антон Шибалов и Дмитриј Сотников почели од омладинског картинга. Победе у озбиљним такмичењима ове године су резултирале њиховим учешћем у редовном ралију, - истакао је Владимир Чагин. Међутим, главно оружје тима су борбени братски дух и узајамна помоћ, - уверен је Чагин.

- 5 пилота су у пријатељским односима. Разумљиво је да су они шампиони, знају шта је бити победник и побеђени, свако жели да буде међу првима. Драго ми је што се помажу на траси. Приликом разматрања припреме камиона сви износе своје искуство да би се оно применило и на другим камионима.

Приликом трке посаде ће се суочити са мноштвом тешких и опасних препрека, које ће бити искушења за руске камионе и вештину пилота. Једно од тежих искушења је сунце Јужне Америке, изнео је своје искуство Владимир Чагин.

- Треба подесити свој водени баланс, не сме се ујутро попити сувише много воде. Први гутљај имам после 220. километра. Следећи после сата и по. Пилот има два термоса са 4 литра воде, механичари и навигатори по један од два литра.

Данас у седишту КАМАЗ-Мастер се завршавају припреме за трку. Механичари још једном контролишу моторе камиона. Инжењери компјутерски прецизно подешавају системе управљања тркачких камиона, посаде свакодневно контролишу рад својих камиона пред одлуујућом трком.

Григориј Малењин,