У Москви почела штафета олимпијске бакље

07-10-2013 05:01:26 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Москва је дочекала Олимпијску бакљу. У главном граду Русије 6. октобра је почела штафета бакље 22. зимских Олимпијских игара 2014. године. Из Грчке је делегација са бакљом специјалним авионом стигла на аерордром Внуково-3. У Москви ће она остати до 9. октобра, после тога ће бити пренета у друге градове земље. Пут олимпијске бакље ће бити завршен 7. фебруара 2014. године на стадиону у Сочију, где ће бити одржана свечана церемонија отварања зимске Олимпијаде.

500 носилаца бакље, 10 кејева и око 80 километара у Москви – штафету Олимпијске бакље ће моћи да виде у главном граду Русије у току три дана сви, који то желе. Неколико сати пре стизања симбола Олимпијаде на аеродром све је било спремно за дочек дугоочекиваног госта.

Специјални авион је слетео 15 минута пре предвиђеног рока. Дочекала га је на писти у маршу чета почасне страже. Из авиона је бакљу у 4 специјалне реторте изнео заменик премијера Дмитриј Козак. Данас је за све нас важан дан, који основано може да се сматра истоијским, - истакао је он.

Скоро одмах, у пратњи неколико стотина бајкера бакља је кренула у центар руског главног града – на Црвени трг. Управо тамо, у присуству неколико стотина Московљана и гостију града одржан је чин свечаног паљења у специјалној чаши Олимпијске бакље. Званични почетак штафете Олимпијске бакље прогласио је председник земље Владимир Путин.

- Олимпијада у Сочију је постала наша заједничка ствар, заједничка машта, која је постаја јава. Уверен сам, Олимпијска бакља, чији је прототип перо чаробне Жар-птице, донеће радост и успех милионима становника наше Русије. Нека је са срећом, ка 22. Олимпијским играма. Нека је са срећом, Олимпијска бакљо! До сусрета у Сочију!

Руска штафета бакље ће бити јединствена и најопширнија у историјату олимпијског покрета, - истакао је председник организационог комитета Сочи 2014 Дмитриј Чернишенко.

- 14 хиљада носилаца буктиња ће носити бакљу у току 123 дана. Све ћемо учинити да би штафета била одржана на највишем нивоу. Све ћемо учинити да би запалили ватру у срцима милиона наших грађана.

Предолимпијски маратон ће проћи кроз 3 хиљаде насеља у свим субјектима земље, којих има 83. Поред носилаца бакље, током читавог пута ће радити више од 30 хиљада добровољаца. У градове и села ће се ватра уносити трком, возом, авионом, као и руском тројком, псећим запрегама, снегоходима, ледоломцем, а чак и балоном. Буктиња са олимпијском ватром ће посетити не само Северни пол – она ће се наћи под водом језера Бајкал, бити подигнута на Елбрус и изнета у отворени космос.

Милена Фаустова,