Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Заиста велика ледена хала

Заиста велика ледена хала

09-10-2013 05:03:14 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ледена хала Бољшој за време Олимпијаде у Сочију биће домаћин такмичења у хокеју на леду за мушкарце и жене. После Игара она неће бити празна и чекати нови спортски турнир, већ ће се кроистити као концертна сала или место за одржавање међународних пословних форума.

Хала Бољшој, без обзира на то што је окружена другим јединственим спортских објектима обалског кластера Олимпијаде, све једно се издваја међу њима. Због упечатљивих размера и оригиналних архитектоснких решења. Спољна хала личи на смрзнуту кап, дању кров рефлектује сунчеву светлост и прелива се као да је стварно од леда. Увече стакла на крову Бољшог постају провидна, тако да се из авиона који лете над њом може видети сама ледена арена. А ноћу се хала претвара у огромни екран за демонстрацију било какве слике. Сада он светли у бојама руске заставе, за време Олимпијаде на крову дворане ће се приказивати кључни моменти мечева који се одвијају унутра.

Укупна површина Бољшог износи више од 95 хиљада квадратних метара. То је скоро два пута више од површине фудбалског стадиона Камп Ноу у Барселони. Споља је ледена хала у Сочију мања од фудбалске арене, али надокнађује рекордне квадратне метре због огромне просторије испод трибина. Одатле ће се вршити контрола техничке подршке меча, тамо ће се одмарати спористи, рекла је експерт службе за организационо-спортски рад дирекције леденог дворца Наталија Черепанова.

- Технички спрат омогућава нам да довозимо спортисте, сваки тим непосредно до свлачионице, тачније постоји могућност да се мимоиђу два аутобуса. Толико је наша хала велика. Спортисти су по правилу људи сујеверни, желе да се што боље припреме за игру, да не одвлаче пажњу. У те сврхе могућности хале омогућавају им да се концентришу, да мирно доспеју одмах у свлачионицу, да се пресвуку, усресреде на меч.

Неће бити тесно ни на самој арени. Трибине Бољшог могу да приме 12 хиљада гледалаца, али то није максимум, приметила је наталија Черепанова.

- Телескопске трибине омогућавају да се увећа број гледалаца за још три хиљаде. Ако сте гледали ледени шоу под руководством Иље Авербуха, то је прва тест манифестација одржана на нашој арени, која је била тачка одбројавања за почетак Олимпијских игара. Ако сте гледали шоу, могли сте да приметите да тамо није било ограде и стакла, тачније клизач је могао директно да комуницира са публиком. то се ретко дешава у уметничком клизању. Обично све манифестације протичу са неким осећајем баријере. Испала је у новом смислу средина без препрека, што није традиционално за овакве манифестације.

Управо ова мобилност и капацитет биће гарант постолимпијске будућности арене. Већ сада тамо се одржавају не само спортске, већ и пословне акције. Први је био Сочински инвестициони форум, за време којег су у леденој арени били смештени штандови компанија. Није тешко поставити у Бољшом ни сцену, поставити додатну апаратуру и одржати концерт. За мање од једног дана Бољшој може да се врати својој спортској намени.

Анастасија Першкина,