Штафета олимпијске бакље стартовала је у Москви

07-10-2013 05:06:11 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Москви је стартовала прва етапа штафете олимпијске бакље по Русији. Првог дана маратона, 7. октобра, спортски пламен су пронели по централним улицама престонице и по најпознатијим местима у граду. Укупна дужина пута изнела је 33 километра, а бакља са симболом Олимпијаде је била у рукама 204 носача.

Први носач пламена нациоалне Предолимпијске штафете била је петострука олимпијска шампионка у синхорном пливању Анастасија Давидова. Запаљену бакљу је предао спортисткињи на Црвеном тргу градоначелник Москве Сергеј Собјањин. За мене је то посебна част да будем прва, изнела је своје утиске Анастасија.

- То је прва шафета олимпијског пламена у Русији. И без обзира на то што сам успела да постанем петострука олимпијска шампионка, право ношења бакље добила сам први пут. Двоструко је пријатно што је то прва етапа.

Дистанца за једног носиоца није велика – око 300 метара. После Анастасије бакљу је примила двострука олимпијска шампионка у гимнастици Светлана Хоркина, затим шеф Олимпијског комитета Русије Алсександар Жуков, а од њега кнез Монака Алберт Други. Присуство тако високог госта у својству носиоца бакље није случајно. Прави љубитељ спорта, вишеструки учесник зимских олимпијада разних година, колекционар бакљи разних Игара, Алберт је учествовао у руској штафети због великог доприноса развоју светског олимпијског покрета. А један од најстаријих носача бакље био је познати руски глумац Владимир Зелдин. За време зимске Олимпијаде 2014. он ће напунити 99 година.

Неколико престоничких кејова, Централни парк културе и одмора Горки, трг испред главног унвиерзитета земље – Московског државног Универзитета – читавом стазом бакљу су дочекивал егомиле људи – московљана и гостију престонице.

Први дан 123-дневне штафете олимпијске бакље завршен је празничним концертом на видиковцу испред главног здања Московског државног универзитета на Воробјовим горама. Овде су се сакупили сви носачи бакље, износили су утиске. Неко је био врло убзуђен, некоме је било тешко да носи бакљу од скоро два килограма. Али сви су били срећни и поносни, каже трострука олимпијска првакиња у уметничком клизању Ирина Родњина.

- Као и већина, и ја осећам велико и пријатно узбуђење. Да ли је било страшно? Не. Чега да се плашим? то није олимпијски старт, није било питање медаље. То је питање да сви ми учествујемо у проласку штафете олимпијске бакље, и то је врло пријатно.

Штафета олимпијске бакље се одвија у 4 етапе. У првој бакља ће посетити градове Централног и Северозпадног федералног округа. Затим ће пламен путовати по Руском Северу и Далеком Истоку. У трећој фази бакља ће бити возом пребачена из Владивостока у Елисту. И пред крај маратона симбол Олимпијаде ће доспети у градове на југу земље и Северном Кавказу, од којих ће поседњи бити престоница Олимпијских игара Сочи. Осим возом, олимпијска бакља ће путовати аутомобилом и авионом, јеленском и псећом запрегом, такође руском тројком и у тркачком аутомобилу Формуле 1. Бакља ће боравити на Северном полу, на Елбрусу, врху Кавкаског гребена, и на највећем слатководном језеру Бајкал. Уз све то олимпијски пламен ће доспети у отворени космос. Надужа по трајању и километражи маршрута ће се завршити у Сочију 7. фебруара 2014. године свечаним отварањем 23. зимских Олимпијских игара.

Милена Фаустова,