Олимпијска штафета по Москви се наставља

09-10-2013 05:07:58 | | Глас Русије, фото: Оргкомитет «Сочи 2014»/ vostok.rs |


45 километара, више од 350 носилаца – у Москви се одржава други дан штафете олимпијске бакље. Од раног јутра до касне вечери бакља путује улицама руске престонице, посећује њене квартове и историјски центар, паркове, кејове, тргове, као и главне магистрале.

Као и претходног дана, 8. октобра старт предоломпијског маратона започео је поред зидина Московског кремља. Слати пламен из самог срца града већ је постало традиција. Овог пута штафету је започела руска пливачица, двострука паралимпијска шампионка Олесја Владикина.

- То улива надахнуће. Наравно, ја осећам много емоција – срећу, радост и понос. Прва етапа је врло одговорна. То је колосални моменат у историји. Уверена сам да ћу запамтити овај дан заувек.

Данањој трци кроз град придружила су се два спортиста инвалида. То је генерални секретар Паралимпијског комитета Русије, победник паралимпијских игара, посланик Државне думе Русије Михаил трентјев и шестоструки паралимпијски шампион Сергеј Шилов. Заједно са њим олимпијску бакљу су пронели руски водитељи, научници, глумци, режисери, певачи. На пример, народни уметник СССР Јосиф Кобзон.

- То радим за своје унуке. Имам их седам. Желим да им остане у сећању да је њихов деда трчао у олимпијској штафети.

Где год да се бакља са олимпијским пламеном појави, свуда је дочекују гомиле публике. Без обзира на тмурно, помало кишовито време и радни дан, они сатима чекају маратонце. Дечекују их аплаузима и радосним поздравима. У ретким паузама у част бакље и носилаца приређују се празнични концерти и шоу-програми. То је објашњиво. Олимпијски пламен не само у Москви, већ и у другим крајевима Русије очекују са нестрпљењем, објаснио је један од носилаца, извршни директор Фонда за подршку олимпијаца Русије Александар Катушев.

- Штафета олимпијске бакље је акт који помаже свим становницима наше земље да се осете делом Олимпијаде. Јер на Игре у Сочи не могу сви да стигну. И преко телевизора не може све да се осети. А штафета која ће проћи нашим регионима, помоћи ће већем делу становника да осете како је то било у Пекингу, у Ванкуверу, у Торину, у Лондону. Да схвате да је Олимпијада општенародна ствар. Ствар сваког и свих.

Данашњи деветосатни маратон симбола 22. зимских Олимпијских игара завршиће се увече поново на Црвеном тргу. Последњи носилац биће ректор Московског државног универзитета Виктор Садовничи. Московска етапа штафете завршиће се 9. октобра. за три дана пламет по централним московским улицама и трговима пронеће више од 500 носилаца, он ће такође боравити у престоничком метроу и на Останкинском телевизијском торњу, осмом објекту по висини у свету.

Штафета олимпијске бакље ће трајати 123 дана и проћи кроз сва 83 субјекта РФ. Пламен ће боравити у 2900 насеља земље. Маратон ће бити не само најдужи, већ и најмасовнији у историји зимских Олимпијских игара. 95% становништва, а то је око 130 милиона руских грђана, биће на сат времена од места одржавања штафете Сочи-2014. Бакљу ће носити 14 000 носилаца и преко 30 000 волонтера. Укупно ће она прећи више од 65000 километара пута.

Милена Фаустова,