И Руси воле женску лепоту, али не под ознаком државе Косово

10-10-2013 02:00:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија није дозволила да се на међународном избору за најлепшу жену света промовише самопроглашена држава Косово, па зато није дозволила девојци која представља Косово да учествује на такмичењу које се одржава у Москви под називом Мис Универзум, зато што не признаје ту лажну творевину. На жалост, у исто време у Србији је сасвим могуће да се на позоришном фестивалу у Крагујевцу под маском културне размене тихо промовише независно Косово, а да то никоме не смета.

Ради се о томе да је пре два дана у оквиру 8. Међународног позоришног фестивала „ЈоакимИнтерФест“ који се традиционално одржава у Крагујевцу, била одржана и представа приштинског театра, у којој је на шаљив начин обрађено проглашење косовске независности. Иако је присутна публика са аплаузом поздравила представу, поставља се питање – није ли косовска независност сувише озбиљна тема да би некоме била шаљива? Другим речима, није ли шаљива интерпретација болног питања сецесије 15% државне територије Србије, само перфидан покушај да се та тема релативизује и прикаже на прихватљив начин.

У представи се иначе критички говори о исквареним политичарима, корупцији и другим негативним друштвеним појавама, али наравно да у тој представи ничим није доведено у питање противуставно отцепљење покрајине. Штавише, то не доводе у питање чак ни критичари у појединим србским новинама, па је тако о тој приштинској представи раније у београдским дневним новинама „Данас“, могла да се прочита и следећа оцена: „То није драма која критикује косовску државност. То, дакле, није драма која доводи у питање смисао тих жртава, већ под питање доводи успостављени смисао државности, која би требало да значи некакву слободу и прилику за грађане“, закључује се у коментару листа „Данас“.

Како видимо, крагујевачка публика је прекјуче аплаузима поздравила представу која не критикује косовску државност, и ничим је не доводи у питање, него само исмева корупцију и разне недостатке, а када се ти недостаци отклоне, онда ће ваљда по схватању приштинских глумаца -и Косово бити права држава по европским стандардима.

Уосталом, однос поменутог приштинског позоришта према државности Косова се види и на њиховом званичном сајту, на коме се Србија помиње искључиво у контексту страних земаља у којима су до сада гостовали. Па ипак, чини се да то није нимало засметало организаторима фестивала у Крагујевцу да у свој програм уврсте и њихову комедију, која не доводи у питање оправданост разбијања Србије.

То очигледно не смета ни Министарству културе Србије које суфинансира поменути фестивал. Штавише, у ранијем прогласу из тог министарства се каже да – крагујевачки „ЈоакимИнтерФест“ као значајна манифестација има веома важно место на културној мапи Министарства културе.

Међутим, за разлику од србског Министарства културе и организатора „ЈоакимИнтерФеста“, изгледа да Русија не мисли да је кроз културне манифестације могуће да се на притајени начин озваничава лажна држава Косово, па је зато одлучно забранила учешће косовској представници на такмичењу за Мис Универзум у Москви. Наиме, сасвим је сигурно да и руска публика, исто као и србска, воли да види лепоту и разна културна дешавања, али не под ознаком државе Косово.

Ратко Паић,