Шаховске партије Ангеле Меркел: Скретање улево?

10-10-2013 04:27:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Формирање владајуће коалиције у Немачкој иде тешко. Социјалдемократе су поставиле тежак услов ЦДУ, партији која је победила на септембарским изборима, а то је: 6 од 16 министарских портфеља. Осим тога, у СПД рачунају на место министра финансија, а то је једино министарство које има право вета на одлуке администрације канцелара. У таквим условима саборци Ангеле Меркел су пристали на преговоре са Партијом зелених. Прво „одмеравање“ је заказано за четвртак.

Госпођа канцеларка је за осам година, колико је на овом месту, увек излазила сува из воде и добила надимак „Тефлонска леди“. Да ове потешкоће не постану „прво звоно“ за залазак каријере Ангеле Меркер? Снага позиције садашње канцеларке има неколико узрока. Меркел је окупила око себе партију ЦДУ, она даје тон у Бриселу за спасење евра и решавање дужничких проблема еврозоне. Све то код већине Немаца изазива поштовање, па чак и усхићење. А, победа на овим изборима је од ње направила јединог светског лидера који је успешно преживео тешка времена, каже политиколог, међународни велемајстор Алексеј Кузмин.

- Најамбициознији први потез у шаховској партији – е2-е4. Али, само стручњаци знају да је најуспешнија борба са њим, већ десет година – Берлинска варијанта. Захваљујући „Берлину“, како га скраћено зову шахисти, Крамник је успео да победи и Гарија Каспарова и тако на уласку у трећи миленијум постао нови светски шампион. А, шта се данас дешава у шаховској теорији? Мађарска партија и Летонски гамбит су у дубокој кризи, Француска одбрана има потешкоћа. Стратешки проблеми поткопавају темеље поуздане Италијанске партије и жестоке Сицилијанске одбране. Немирно је чак и у Енглеском почетку, али се Берлинска варијанта не обазире ни на шта! Идентична је и слика борбе земаља ЕУ са економском кризом. Док таласи проблема руше скоро све њене партнере, Немачка стоји као стена којој стихија не може ништа.

Стварно, стратегија коју је изабрала Меркел, је до сада обезбеђивала Немачкој жељену стабилност. Међутим, недавни европски потреси, ће, највероватније, утицати на владајућу коалицију да донесе неке нове одлуке, сматра аналитичар, међународни велемајстор Владислав Ткачев.

- “Берлински зид“, како се још зове ово шаховско отварање, је постао тако популаран, пре свега, због своје предвидивости. И баш то је карактеристика немачког политичко-економског система. За разлику од колебања многобројних европских суседа, систем који је овде успостављен ради као добра машина која је произведена у немачкој фабрици. Проблем је само у томе што Берлинска варијанта не подразумева оштру борбу за иницијативу, него се игра са циљем да се добије нерешен резултат. У посткризној Европи спољнополитичке амбиције Немаца почињу споро, али јасно одговарају нивоу њихове економске доминације. И поставља се питање: колико за ово постављање циљева одговара некада изабрани распоред фигура? И треба ли пробати нешто ново“?

Могуће је да ће скретање партије Меркелове у страну „Зелених“ и бити то нешто „ново“. Треба рећи, да предизборни програм Зелених – као и програм Левице – садржи интересантне понуде, које се односе на Москву. Зелени, између осталог, предлажу да се НАТО тако реформише, како би у промењену „вишестрану архитектуру безбедности могла бити интегрисана и Русија“. Левица тражи распуштање НАТО и његову замену колективним системом безбедности са руским учешћем. Мада, треба додати, да хипотетички савез ЦДУ са Зеленима може донети и изненађења у односима Берлина и Москве. У том случају, са страница немачких новина, у чланцима посвећеним руској тематици, ће стално бити име Мари Луиз Бек – ватреног критичара Кремља. Он слови за стручњака за источну Европу у табору Зелених и има право да претендује на неки високи положај, повезан са спољном политиком.

Уопште, проблеми Ангеле Меркел у формирању владајуће коалиције су изазвани фијаском идеолошки блиске Странке слободних демократа. И овај фијаско директно показује будућој влади шта од ње очекују бирачи, истиче Владислав Ткачев.

- Можемо констатовати да су бирачи, с једне стране изразили поверење строгој финансијској линији канцелара према другим земљама Европске уније, а с друге – показали на неопходност јачања социјалних гаранција унутар земље. Немогуће је не реаговати на ово, па ће Меркел бити приморана да се прилагоди неким ставовима левичарских партија. Макар због тога да будућа коалиција са њима не изгледа толико неприродно.

Многи политички коментатори и аналитичари говоре да трећи мандат канцелару неће ићи глатко. Меркел ће се суочити са проблемима које неће моћи да реши уз помоћ старог рецепта – штедњом и ограничавањем трошкова. Привредни раст успорава, расте разлика између богатих и сиромашних: према подацима ММФ, у Немачкој је та разлика већа него у Мексику и САД. Социјалдемократе су већ предлагале да се уведе минимална плата и да се повећају порези богатим. Међутим, крупни бизнис је, наравно, против тога. Ако социјалдемократе уђу у владу, неће се моћи избећи дебате по овим питањима. Тако се, највероватније, не може избећи ни повећање државних трошкова, против чега се Меркел упорно борила у Европској унији, додаје Алексеј Кузмин.

- Политика је, као и шах, пуна парадокса. Ангела Меркел је тријумфалним успехом на изборима дефинитивно учврстила своју позицију. Али, сада, на почетку трећег мандата, укупно гледано њен положај је дестабилизован. Меркел сада мора да формира коалицију са партијама које нису толико блиске блоку ЦДУ-ЦСУ, као Странка слободних демократа која је претрпела фијаско. Уз све то, она ће управљати земљом чије јавно мњење је значајно отишло улево.

У шаху постоји познати потез под називом „раскрсница“ – када се суочите са јаком идејом противника приликом отварања, а онда у следећој партији то примените. И сада противник мора да покаже како да се побије концепција коју је сам пронашао. Изгледа да ће госпођа Меркел морати да изабере овакву стратегију. Истина, када се партије врте око исте позиције, најчешће се заврши нерешено. Међутим, у време кризе такав исход немачке унутрашње борбе - није најлошије решење.

Игор Силецки,