Блумберг предвидео апокалипсу светске економије

10-10-2013 04:51:14 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Једна од најугледнијих агенција за пословно информисање Блумберг предвиђа крај светске економије у случају да САД прогласе банкротство и не могу да плате спољне обавезе. Аналитичари пореде банкротство са банкротством инвестиционе банке Леман Брадрс уочи кризе 2008. године и кажу да ће сада све бити још горе. Да подсетимо, тада је крах Леман Брадрс изазвао највећу рецесију од доба Велике депресије у САД и постао полазиште глобалне финансијске кризе, од које се свет до данас није опоравио.

Ако САД сада престану да плаћају рачуне, то ће довести до дестабилизације тржишта фондова од Бразила до Цириха, зауставити зависни од државног дуга кредитни механизам од 5 трилиона долара. Са своје стране ово ће оборити америчку валуту и довести међународну економију до смака света, сматра Блумберг. Највише ће пострадати оне земље које су највише улагале у америчке хартије од вредности – Кина и Јапан. А недељно стопирање владиних установа у САД већ је смањило темпо раста унутрашњег бруто производа за 0,2%.

Ситауција је прилично сложена. Од недоређености око буџета највише страда имиџ САД и политички систем земље, каже начелник аналитичог одељења компаније Лајф Капитал Пробизнесбанк Валериј Пивењ.

- Инвеститори почињу да сумњају у ефикасност државног апарата САД. Што се тиче других ствари, везаних за плаћање државног дуга, пате практично сви, чак оне земље које немају велики обим инвестиција. Зато што је стопа за државне хартије од вредности својеврсни оријентир. У случају да буде повећан ризик неплаћања ова стопа ће расти, а после ње стопе за све облигације које постоје у свету. Коначно цена зајмова ће бити већа.

За спас Конгресу САД је остало 9 дана. Ипак сукоб демократа и републиканаца се наставља, каже шеф компаније Арбат Капитал Алексеј Голубович.

- У конгресу се одвија борба републиканаца и демократа за уступке у погледу неких буџетских ставки, као и због програма медицинског осигурања, који републиканци желе да смање, а Обама у датом случају иступа са популистичке позиције. У том је смисао свега што се дешава. Републиканцима је требало прво да затворе буџетско финансирање влади, што су постигли, како би показали да они ипак имају неке снаге да наставе да се супотстављају Обами.

Многи аналитичари не деле песимизам Блумберга, сматрајући га превременим. Они сматрају да до банкротства неће доћи. Републиканци и демократе у Конгресу пре или касније ће се договорити и о могућем смањењу трошкова и повећању границе државног дуга.

У то да је банкротство САД мало вероватно не сумња генерални директор друге утицајне рејтинг агенције Мудис Рајмонд Мекданијел. Варијанта прекида плажања по хартијама од вредности од стране државне благајне за њега је фантастика. И позива се на догађаје од пре две гдоине. Тада је ново подизање горње границе државног дуга такође дуго трајало због сукоба у конгресу, али на крају је републиканцима и демократама пошло за руком да се договоре.

Татјана Голованова,