Москва се опрашта од олимпијске бакље

10-10-2013 04:59:41 | | Глас Русије, фото: Оргкомитет «Сочи 2014»/ vostok.rs |


Руска престоница се опрашта од олимпијске бакље Сочија. Последњег дана московске штафете пламен је боравио под земљом и попео се изнад облака, посетио школе, болнице и добротворне центре. У целини 9. октобар је посвећен спонзорским и социјалним пројектима.

Свог последњег дана у Москви пламет путује не у рукама носилаца, већ специјалним транспортом и у специјалним мензурама. У истим оним којима је стигао из Атине авионом. Посуде су четири и свака од њих посећује други објекат. Једна од њих је путовала московским метроом од станице Словенски булевар до Парка победе. Другу су послали на Останкински телевизијски торањ. Такође је пламет посетио спортски комплекс Олимпијски, Лењиградску железничку станицу, Међународни дечији добротворни фонд, Центар кардиоваскуларне хирургије Бакуљев. Олимпијски пламен изблиза су могла да виде и деца, говори допиник Гласа Русије Кира Калињина.

- У школи бр. 534 у свечаној сали ученици су припремили праву представу за делагацију олимпијске бакље. Такође пламен је боравио у центру дечије хематологије Рогачев. Наравно, тамо је то био велики догађај и изазвало је одушевљење међу децом. Њима су поклањали поклоне са олимпијском симболиком. Али најважније је што су деца успела да виде први пут олимпијски пламен који је стигао из Атине.

За три дана престоничког маратона пламен олимпијаде у Сочију је носило више од 500 носилаца. Међу њима су били познати сортисти, посленици културе, науке, музичари, глумци, режисери, министри и парламентарци. Свако од оних који су имали част да нове бакљу неколико стотина метара задржали су незаборавне утиске, признао је министар индустрије Денис Мантуров.

- За мене је то значило да будем делић великог спорта. Учествовати у ношењу Олимпијске бакље значило је развијати и популаризовати спорт у нашој земљи.

Као да сам се вратио у детињство, признао је познати руски глумац и режисер, добитник Оскара Никита Михалков.

- То је врло узбудљива и дирљива ствар. Осећам се као неки дечак. Сви вичу, сви су узбуђени. И ја, наравно.

Без обзира на то што су главни носиоци били спортисти који су не једном у својој спортској каријери видели олимпијски пламен, ипак учешће у овој штафети за њих је било посебно. То је признао светски, европски првак и првак Русије, који је на Олимпијади освоји сребро, клизач Иљја Авербух.

- Сав сам мокар од узбуђења и одговорности. То је моменат среће зато што то може да буде смао једном у животу.

Већ сутра, 10. октобра, симбол Олимпијаде ће кренути даље. Прво у Подмосковље, у Коломну, Одинцово, Архангелско, Красногорск и Дмитров. На путу олимпијски пламен ће бити безбедан, истакоа је министар унутрашњих послова Русије Владимир Колокољцев.

Штафета није само данак поштовања према заслугама наших спортиста и олимпијаца. То је и високо поверење, висока одговорност. 137,5 хиљаде полицајаца и војника унутрашњих снага учествоваће у осигурању јавног реда током читаве штафете олимпијске бакље – симбола олимпијског покрета.

Предолимпијски маратон ће трајати 123 дана и проћи кроз сва 83 субјекта РФ, она ће бити најдужа и најмасовнија у историји зимских Олимпијских игара. Штафета ће бити завршена 7. фебруара у престоници 22. зимских Олимпијских игара у Сочију свечаним отварањем Олимпијаде 2014.

Милена Фаустова,