Гринпис: више радикализма него екологије

12-10-2013 11:33:42 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/HowardLake/cc-by-sa 3.0/ vo |


Хапшење активиста Гринписа који су покушали да се искрцају на платформу Приразломнаја, изазвало је бурну полемику у Русији и иностранству. Прилично много експерата сумња у адекватност и алтруизам ове међународне организације.

Строг став руских власти изазвао је контраверзну реакцију светске јавности. Западна штампа је започела бучну кампању у заштиту Гринписа. Али многи експерти, да не говоримо о обичним људима, називају дејства активиста еколошким екстремизмом. Ево како види ситуацију главни уредник Поморског билтена Михаил Војтенко.

- Сви су се плашили да имају посла са Гринписом, почев од корпорација па до читавих држава. И ево он је наишао на оне који се нису уплашили. И сада жање своје плодове. Сигуран сам да већина активиста и чланова посаде бродова Гринписа не зна за могуће правне последице ових акција. Они немају то у виду. И нико их на то није упозорио. Сада ће бити много паметнији. Наравно, тамо нема никакве приатерије. Али са тачке гледишта закона то сасвим може да буде квалификовано као пиратерија.

Треба признати да су активисти Гринписа прилично често доспевали у непријатне ситауције. Али у већини ситуација они су пролазили прилично лако. Основна тема антируске инфорамционе кампање управо је била претерена тежина казе, како сматрају западни медији. Говори политиколог Сергеј Михејев.

- Кампања око акције Гринписа има једнозначно пристрасан карактер. Гринпис покушавају да представе као алтруистиче борце за природу, а руску државу као гушитеље слободе. У ствари Гринпис је сумњива организација. Често се користе противзаконите методе. При томе у разним земљама света. И врло често се због тога налази под ударом закона. У целини, то је скоро екстремистичка организација. Дешавало се да су акције имале своју улогу у нечистим економским и политичким играма.

Сличне тачке гледишта придржава се и аргентински експерт у области економије и енергетике, доктор економских наука Ортис Андрес Карлос.

- То је био прави напад на руску платформу, активисти су деловали врло грубо и провокационо. Назвавши ствари својим именом, реч је о еколошком тероризуму. Гринпис много више занима одјек у јавности коги су и постигли. Нажалост, није за све очигледно да се иза свега крију геополитички интереси великих међународних фактора, интереси које са задовољством сервисира Гринпис. То је и јасно, узимајући у обзир колико се добро плаћа овај посао.

Треба признати да радикални еколози извршавају сличне акције не само против руских објеката. Али то не скида са Гринписа сумњу у политичку ангажованост, каже директор Института за стратешко планирање и прогнозирање, доктор политичких наука Александар Гусев.

- Овде нема ничег необичног. Сличне акције се изводе практично у читавом свету. И Русија овде није изузетак. Јасно је да је то њихов став. То треба признати. Са друге стране јасно је да иза њихове делатности стоје одређене политичке и економске снаге које фактички њима манипулишу.

По мишљењу Александра Гусева, сва бука у западној штампи диктирана је тиме што су еколози наишли на озбиљан одговор на своја дејства. Наравно, проблема у очувању животне средине је много, каже експерт, али ипак треба скретати пажњу на еколошке проблеме другим методама.

Сергеј Дуз,