Конгрес против Обаме: узајамна изнудница

12-10-2013 11:37:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Плафон државног дуга САД ипак може да буде повећан: републиканци у представничком дому разматрају такву могућност. Ипак, Обамини противници не журе да деблокирају финансирање федералне владе – они ће границу подићи само под условом да се цењкање поводом буџета настави. Такво решње ће смирити страсти само за извесно време пошто се главни проблеми не укидају.

У целини председничка администрација и конгрес нашли су се у међусобној позицији изнуднице: у шаху овај термин значи положај када сваки потез само погрошава позицију за сваку од страна, објашњавају експерти.

За преговоре је остало мање од недељу дана. Према прорачунима Министарства финансија САД, дужнички лимит треба да буде проширен до 17. октобра, иначе ће САД допустити техничко банркотство. Ипак Обама одбија да ступи у полемику а републиканциам док они не усвоје бар привремени буџет и не повећају горњи праг државног дуга. Републиканци су са своје стране спремни само на привремене уступке – толико им се не допада председничка реформа здравства. У целини стиче се утисак да је Барак Обама у клинчу са унутрашњим опонентима преценио сопствен снаге, сматра међународни велемајстор и аналитичар Алексеј Кузмин.

- У шаховским мечевима често се стиче ситауција када играч који доминира у центру плански напада на краљевом крилу. Али у одређеном тренутку појављује се оштра конфорнтација. И од нема довољно ресурса да позиционим средствима реши овај проблем у своју корист. У питању је кризна ситауција.

У ствари реформа здравства која је добила назив Обамакер, полако се води већ неколико година. Она је била главни предмет расправа републиканаца и демократа од како је Обама ушао у Белу кућу. Продужавајући, без обзира на незадовоство републиканаца, одлуку о реформи медицинског осигурања, он је већ изазвао талас незадовољства. Уз то он њих захтева да усвоје закон који осигурава финансирање државних установа, не повезујући га са питањем здравства. Са друге стране и председникови опоненти су својим демаршем себе поставили не баш у најбољи положај, сматра међународни велемајстор и политиколог Владислав Ткачев.

- Заиста, председничка страна у Конгресу САД налази се положају такозване узајамне изнуднице, када никоме није повољно да направи први потез. Да подстим да је њега пре или касније дужан да направи онај чији ред је дошао. После демарша америчких парламентараца и подигнуте Обамине рукавице, потез треба да направе поново конгресмени. Вероватно компромисно решење у виду привременог буџета на извесно време ће смирити страсти. Истина, не задуго, превише дијаметрално се разилазе погледи супротстављених страна на питања унутрашње и спољне политике.

Актуална оштра конфронтација објективно није повољна ни за једну страну. У таквим случајевима супарници шахисти обичо се налазе прихватљиви пут за поједностављивање ситауције. Тако и у америчком сукобу председника и конгреса стране највероватније могу да избегну узајамну опасност од банкротства. Републиканци ће пристати на привремено финансирање државних установа, али Обама ће морати да се одлучи на детаљније преговоре о подизању прага државног дуга. Истина, сада ће председник морати да иступа у њима не у улози доминантне стране. За сада је Обама одбацио план републиканаца у конгресу са повећање прага државно гдуга, пошто он не предвиђа истовремену обнову рада владе.

Игор Силецки,