СБ УН подржао план Бан Ки Муна

12-10-2013 11:39:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Њујорку се окупио СБ УН како би размотрио предлог генреалног секретара организације за ликвидацију хемијског оружја у Сирији. Документ претпоставља формирање заједничке мисије УН и Организације за забрану хемијског оружја. Свих 15 чланова СБ подрћало је ову идеју.

Заседање СБ УН о Сирији и разматрање писма Бан Ки Муна трајало је два сата и дешавало се иза затворених врата. Према плану, група стручњака која је већ радила (16 инспектора УН и 19 експерата Организације за забрану хемијског оружја) биће проширена до сто људи, а основна база ће бити постављена на Кипру. Сарадници УН ће преузети на себе питања безбедности, саобраћаја и везе, као и сарадњу са сиријским властима. Стуручњаци Организације за забрану хемијског оружја ће се концентрисати на техничка питања и инспекцију. Како је изјавио после заседања СБ стални представник русије у УН Виталиј Чуркин, свих 15 чланова СБ једногласно је одобрило овај план.

- Мислим да је то била врло конструктивна дискуија и врло детаљан реферат Сјузане Малкора, заменика Генералног секретара. Имамо јасну представу како се одвија рад експерата УН и Организације за забрану хемијског оружја. Како је истакао у свом писму господин генерални секретар, врши се координисани рад и постоји јединствено разумевање како треба да буде организован процес. Већ је постигнут озбиљан прогрес, а сиријска влада у пуној мери сарађује са мисијом.

Чланови СБ нису гласали о посебној резолуцији о формирању специјалне мисије УН и Организације за забрану хемијског оружја, једноставно су одобрили документ и упутили на решавање генералном секретару. Копија документа је послата у Хаг, у штаб Органиазције за забрану хемијског оружја. Наредних дана Бан Ки Мун такође треба да одреди кандидата на дужност шефа специјалне мисије. Према резолуцији СБ УН од 27. септембра коју су разрадиле Русија и САД, власти Сирије морају да пруже информације о свим резервама отровних супстанци, местима њихове производње и чувања, као и да осуграју доступ експерата. У Сирији су већ почели процеси уништавања опреме за синтетисање хемијског оружја. Од 1. новембра треба да стартује основна етапа, у оквиру које међународним експертима предстоји да униште хиљаду тона отровних супстанци и пуњења намењених за њихову доставу.

Операција треба да се заврши до 30. јуна 2014. године.

Роман Мамонов,