Амбасадор Сирије у Русији: Дамаск чини све што је могуће за мирно регулисање конфликта

13-10-2013 09:58:39 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Сирија испуњава све преузете обавезе у вези с хемијским разоружањем, изјавио је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ амбасадор Арапске Републике Ријад Хадад. По његовим речима, „хемијски проблем“ ће бити успешно решен за годину дана. Међутим, то је само један од неколико корака на путу ка потпуном регулисању ситуације у Сирији. Важно је да Запад постане свестан да је беспоговорна подршка наоружане опозиције погрешна.

Мисија Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) већ скоро недељу дана ради у Сирији. У току месеца стручњаци треба да посете и испитају све објекте. По плану, опрема за производњу хемијског оружја треба да буде уништена до новембра. На неким објектима се овај процес већ успешно одвија и пре рока, рекао је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ амбасадор Сиријске Арапске Републике у Русији Ријад Хадад:

- Сирија је групи стручњака и ОЗХО дала све могућности и све информације како би ова група открила где се тачно налази хемијско оружје и колико га има. На неким местима је већ демонтирана опрема за његову производњу. Због тога сматрам да се процес одвија успешно. Ако се и даље настави с овим интензитетом, ОЗХО ће посао завршити за годину дана.

Руско МСП је раније назвало беспрекорном сарадњу Дамаска са стручњацима ОЗХО и УН. Стејт департмент САД је такође позитивно оценио напоре сиријских власти – ова изјава је већ названа значајном. Резолуција Савета безбедности УН 2118 предвиђа једнаке обавезе у вези с хемијским разоружањем за обе стране у конфликту. Међутим, по мишљењу сиријског амбасадора опозиција може покушати да осујети међународне напоре за регулисање кризе:

- Не искључујем такву могућност развоја догађаја. Опозиција у Сирији има хемијско оружје – гас сарин. Она може искористити провокацију како би пружила основе за спољашњу интервенцију.

Међутим, хемијско разоружање је само део процеса регулисања. Главни задатак је да се напокон започну мировни преговори сиријских власти и опозиције на основу Женевског комуникеа. Дамаск у потпуности подржава ову руско-америчку иницијативу. Међутим, неће сести за преговарачки сто с помагачима терориста, истакао је Риад Хадад:

- Од самог почетка управо Дамаск је био иницијатор унутарсиријског дијалога. Наша делегација је спремна да учествује на конференцији „Женева-2“ без прелиминарних услова. Међутим, овај процес ометају терористичке групације које подржавају „Ал Каида“ и њени савезници „Џабхат ан-Нусра“ и „Исламска држава Ирака и Леванта“. Ми нећемо сести с њима за преговарачки сто. Они су терористи, страни плаћеници. Јер, зна се да у Сирији ратују борци из 80 земаља. Разговараћемо с националном опозицијом која неће правити кланицу и покољ у Сирији. С опозицијом која сматра да треба сачувати интегритет земље.

Очигледно је да је таква опозиција у Сирији данас у мањини. Коловође су радикали које активно подржавају Запад и поједини блискоисточни играчи, каже Ријад Хадад:

- Сирија доживљава светску заверу. Већ је свима јасно: и политичарима, и стручњацима, да се то чини како би се сачувала хегемонија Запада на Блиском истоку. Осим тога, терористе подржавају Саудовска Арабија и Катар. То је рат уз помоћ туђих руку. Опозиција се договорила с покровитељима у иностранству, добија оружје споља. Дошли су странци, не Сиријци. Они се нису бавили политиком, немају ни економски, ни социјални програм. Европљани, Американци су увели санкције против нас. Ове санкције су се одразиле на живот сваког сиријског грађанина. Међутим, народ притом и даље подржава своју владу, залаже се против терориста, јер жели да Сирија остане световна земља и да се не претвори у некакав муслимански калифат.

Данас су на Западу многи већ постали свесни да је погрешно подржавати наоружану опозицију. И овакво „прозрење“ је у многоме заслуга Русије, каже сиријски амбасадор:

- Више од две године после почетка конфликта неке западне земље, укључујући и Американце, почињу да бивају свесне онога што су Руси већ одавно схватили. Русија је натерала ове играче да размисле о томе куда иду и у шта може да се претвори беспоговорна подршка сиријске опозиције, у коју међународни играчи улажу милијарде долара. Ми веома ценимо став Руске Федерације о Сирији, како би се нашло мирно решење проблема.

По речима сиријског амбасадора данас је очигледно да је сиријска криза управо светска, а не регионална криза. Она може бити регулисана у случају да Запад и његови партнери на Блиском истоку престану да подржавају оне који намеравају да униште Сирију као државу.

Полина Черница,