Америчка искључивост још више поткопава међународни ауторитет САД

13-10-2013 10:03:43 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Изјава Барака Обаме о "искључивости" америчке нације очито демонстрира презриви однос САД према другимм културама и државама.

Тако је коментарисала у интервјуу Гласу Русије изјаве шефа Беле куће доктор историјских наука Мадридског универзитета Комплутенсе Анхелес Диас Родригес.

- Земља, која отворено изјављује о својој "искључивости" и "посебној улози" аутоматски ставља себе изнад других. Према мом мишлењу, то је веома фундаменталистички став, који нема ништа заједничко са принципима демократије, равноправности и мира. Напротив, такве изјаве су способне да само сеју раздор. Оне поткопавају међународну стабилност. Осим тога, повећава се унутрашња напетост у самим САД-ама, јер на њиховој територији живе представници различитих вероисповести и националности.

Неки могу, а да се не сложе с тиме, али верујем да је Америка искључива, - изјавио је Обама у септембру са трибине Генералне Скупштине УН у Њу-Јорку, демонстрирајући да је идеја намењена не само за "унутрашњу употребу". Иначе, сама мисао далеко није нова, коментарисала је иступање домаћина Капитолијског хума Анхелес Диас Родригес.

- Идеја о "изабраности" америчке нације давно је постала део политичке културе САД. На тој основи Вашингтон сматра да је у праву да се меша у послове других држава и успоставља тамо "ред", разуме се, по сопственом нахођењу. С тиме је повезано неприхватање култура и уређења који се разликују од њихових. Као што се види, америчка "искључивост" резултира само новим ратовима и конфликтима, што само поткопава међународни ауторитет те земље. Сматрам ра ради учвршћења престижа Америке Обама је изабрао криву реторику. Што више, сматрам недопустивим такве изјаве, поготову када их дају председници.

Виктор Чебарушкин,