У Венецуели социјална и политичка криза

13-10-2013 10:08:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Према мишљењу неких латиноамеричких експерата, данашњи Каракас се постепено претвара у центар политичке и социјалне кризе, која потреса читаву Венесуелу.

Незадовољство политиком председника Николаса Мадура његови давнашњи противници изражавају на свој начин и то веома смишљено. Зашто се, например, у последње време сународницима сугерише осећај неминовне беде месног становништва? Долази до тога да се у неким медијима помиње са негодовањем да су у неком рејону Каракаса већ заувек нестали пилетина, или, рецимо, шећер. Одмах у очито нарученим чланцима се појаве сензационални наслови Нестало пиле или Нестао шећер. Свакако, такве публикације у новинама су фалсификоване, мада понекад долази до застоја у снабдевању због политичке и економске ситуације, која није једноставна.

У многоме то иницирају непријатељи преминулог Уга Чавеса и Николаса Мадура, који наставља његову ствар. Чињеница да је данашњи шеф државе недавно предложио да се детаљно проучи идеолошка баштина свог претходника у школама и на универзитетима, изазвала је у табору десничара посебно незадовољство. На такве испаде Мадуро не може, а да не реагује, нарочито после тога, када је он недавно посетио државу Баринас, где је рођен и стасао Уго Чавес. Успут је данашњи шеф државе детаљно изнео свој став о ситуацији у земљи.

- Ако нам непријатељски блок буде стварао тешкоће, подсетићемо његове чланове да они крше закон и позвати их на одговорност. Такву казну могу да имају и они, који сносе одговорност за хаос у земљи и за грубе испаде у новинама, чак у насловима чланака. Не сме се, а да не буду кажњена ширења штетних идеја и сугерисања становништву на недостојне испаде против оних, који мисле и раде другачије. Сматрам да наш народ мора да води борбу ради заштите отаџбине и њене стабилности.

Зато присталице Уга Чавеса постављају новим генерацијама Венецуеланаца важан задатак – стварање нове генерације 21. века. Управо Чавесу је припадала идеја да се створи генерација нових Венецуеланаца, који од малих ногу морају да стекну образовање и струку да би њихова земља постајала све богатија и јача, да би се повећавао њен ауторитет у Латинској Америци и у свету. Овај задатак тежи да испуни и данашње руководство Венесуеле.

Игор Кудрин,