Ликвидација хемијског оружја у Сирији корак ка Женеви-2

13-10-2013 10:12:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Хемијско оружје у Сирији може да буде ликвидирано до средине идуће године. Протекле недеље су инспектори ОЗХО већ почели извршење своје мисије. Додуше, за сада ликвидирају само опрему за производњу хемијског оружја. Питање утилизације самих отрова за сада још није решено.

Процес хемијског разоружавања Сирије је почео. Две групе међународних инспектора – укупно 60 људи – стигле су у арапску републику. Њихов је задатак данас да провере податке, које је пружило сиријско руководство у вези са хемијским објектима. Три објекта су већ прегледана. Поред тога, они су преконтролисали, како сиријски војници уништавају опрему за производњу хемијског наоружања. Експерти ОЗХО су процесом задовољни, - саопштио је шеф Организације Ахмет Узимџи.

- Сиријске власти веома конструктивно сарађују с нашом организацијом. Под условима привременог мира, циљ организације да се ликвидира хемијско оружје, може бити постигнут.

У складу са планом ОЗХО, опрема за производњу хемијског оружја мора да буде уништена до новембра, а сами отровни састојци – до средине идуће године, ако се све буде нормално одвијало. Све до сада ликвидатори нису морали да раде у условима грађанског рата. Међутим, они морају да обилазе читаву земљу, чак и регионе, где су се учврстили екстремисти. Одлука СБ УН 2118 налаже једнаке обавезе у вези са хемијским оружјем за обе стране конфликта. Међутим, опозиција може да покуша да онемогући међународне напоре, - истакао је у интервјуу Гласу Русије амбасадор Сиријсуке Републике у Русији Ријад Хадад.

- Не изузимам ни такав ток догађаја. Опозиција у Сирији има хемијско оружје – гас сарин. Они могу да организују провокације да би изазвали спољно мешање.

Од самог почетка сиријског конфликта Запад је прихватио страну противника Башара Асада: тражио оставку изабраног председника, снабдевао екстремисте оружјем, претио војним мешањем. Све се то образлагало жељом да се помогне цивилима земље, спасе сиријске грађане од суровог режима. Никаква оправдања Дамаска, ни закључци међународних, између осталих, руских, експерата нису могли да поколебају став западних земаља. Међутим, заштитницима сиријских метежника ће бити теже а да не узму у обзир мишлење ауторитативне организације за заштиту људских права Хјуман рајтс воч. У објављеном реферату се помињу зверства екстремиста у провинцији Латакија на северу Сирије. Тамо су борци против власти фактички заклали становнике неколико села, где живе алавити, којима припада и председник земље Башар Асад. Сада Вашингтон и његови сарадници не успевају да безуветно заузимају став за подршку противника режима у Сирији, - сматра руководилац Друштва пријатељства и пословне сарадње с арапским земљама Вјачеслав Матузов.

- Став, који су САД заузимале све до сада, завео је у ћорсокак америчку политику. Све њихове рачунице су биле саграђене на промени руског прилаза сиријској кризи. Данас Американци више не могу да рачунају на то. Зато је Барак Обама приморан да се прилагођава политичким реалностима на међународном нивоу, пре свега, томе да је питање примене војне силе против Сирије од стране Запада данас престало бити актуелно. Зато Американци покушавају да модификују своје прилазе сиријској кризи, те их подесе за нове услове политичког регулисања, односно, сазиву Женеве-2.

Не сме се одуговлачити са одржавањем међународне конференције о Сирији, која је добила назив Женева-2. На томе инсистира шеф руског МИП Сергеј Лавров. Ликвидација хемијског оружја не гарантује регулисање унутрашње кризе. Треба окупити за столом преговора све играче на сиријском пољу и размотрити даље кораке. Свакако, и питања ликвидације хемијског оружја ће се разматрати у Женеви. Још није одлучено где ће се одвијати утилизација отрова и за која средства. Претходно се Женева-2 планира за другу недељу новембра.