У АПР спровели два крупна регионална самита и прославили рођендан Путина

13-10-2013 10:15:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Индонежанско острво Бали је протекле недеље угостило један од главних економских самита – АПЕС. У току неколико дана су гости форума – лидери и представници земаља АПР - разматрали стратешке пројекте, међународне проблеме и питања глобалног развоја. Русија је на самиту објавила своје иницијативе и изнела резултате свог председништва у Великој двадесеторици.

Индонезија је једна од кључних економија Азије, налази се у срцу тог регоиона, чије перспективе рвазвоја су биле разматране на самиту АПЕС. Догађај таквог нивоа није први за Индонезију. Џакарта је већ прихватала самит АСЕАН. Међутим, за Бали је то први озбиљан испит. Инспирисан – како је признао председник Индонезије – искуством претходног самита у руском Владивостоку, г-н Бамбанг Јудојоно је наредио изградњу нових путева, хотела, реконструкцију аеродрома. Континуитет на балијском самиту се огледао не само у организацији, - изјавио је према резултатима самита руски председник Владимир Путин.

- Протекле године Русија је била први пут председавајући у АПЕС. Тесно смо сарађивали и с нашим индонежанским партнерима. Такав заједнички рад потврдио је своју траженост, поготову у години паралелног председавања Русије у двадесеторици, Индонезије у АПЕС. Приликом септембарског сусрета лидера у Санкт-Петербургу су се решавали сложени проблеми, разматрали су се модели раста.

Тема стабилног развоја АПР је постала одлучујућа на балијском самиту, јер у овом региону живи скоро пола становништва Земље и производи више од 50 одсто светског бруто-домаћег производа. Зато су проблеми раста за АПР основно питање и за светски развој. Управо о новим моделима таквог раста је говорио у свом иступању на АПЕС-2013 Владимир Путин. Поред интелектуалног доприноса – постављања задатака, Русија је спремна да предложи конкретна решења, између осталих, у реализацији главних, истакнутих на самиту задатака – трансграничне либерализације и интеграције.

- Ширимо капацитет Транссибирске и Бајкалко-Амурске железница, као и потенцијал Северног морског пута. Таква модернизација ће омогућити да се формирају нове, много учинковитије маршруте између Азије и Европе, уштеде милијаде долара при транспортовању робе у Азију и у Европу. Зато и Кина, и друге азијске земље пажљиво прате ширење могућности Северног морског пута. Разуме се, ако су партнери за то заинтересовани, надам се да ће они учествовати у заједничким инвестицијама, тим пре што ће Русија сама инвестирати те пројекте.

Стабилан дугорочни развој АПР је немогућ без раста узајамне трговине - ту Русија такође активно доприноси учвршћењу мултилатералног трговинског система, изјавио је Владимир Путин.

- Стимулансом за развој бизнис-уговора, формирање разумљиве и предвидљиве пословне средине ће постати и продубљивање регионалних интеграционих процеса. Активно радимо у том правцу. Формирани заједно с Белорусијом и Казахстаном Царински савез делује на основи принципа СТО, те је отворен за сарадњу са свим економијама АПР.

О Сирији на седницама АПЕС-2013 говорили су мање, него приликом других важних самита ове године – Велике двадесеторице или осморице. Лидери су се усредсредили на основном дневном раду самита, истичу експерти. Та је тема разматрана углавном приликом билатералних сусрета. Очекивали су се изјаве од преговора Обаме и Путина, али финансијска криза је натерала америчког председника да остане у земљи. И сам би тако потупио да сам на његовом месту, изјавио је касније Владимир Путин. Додуше, с Џоном Керијем, који је на самиту заступао САД, он је разменио само неколико реченица. Дужи су, свакако, били преговори Керија с Сергејем Лавровим.

После преговора је своју оцену руско-америчке сарадње у вези са Сиријом дао Владимир Путин. Он је изјавио да му је драго да је одустајање САД од решења проблема помоћу примене силе помогло да се избегне трагедија. Међутим, хемијско наоружање Сирије је прва фаза за постизање мира у тој земљи. Главно је данас – одржавање мировне конференције, где би стране конфликта могле да се договоре, јер будућност Сирије мора да решава само њен народ, а не Русија или САД, резимирао је Владимир Путин.

О стратешким пројектима, задацима и међународним проблемима руски лидер је говорио с колегама на пленарним седницама и у оквиру билатералних сусрета. Најдужи разговор је одржан првог дана самита. Више од једног сата је Владимир Путин разговарао с лидером Си Цзињпином. У одсутности председника САД Барака Обаме ови билатерлни разговори су привукли посебну пажњу. Међутим, поред велике политике и економије главна тема првог дана самита је био рођендан руског председника. Мада због заузетости Путин није га обележавао, колеге су нашли време да му честитају рођендан. Индонежански лидер, сам аутор и извођач једно 10 песама, певао је уз гитару традиционалну честитку, јапански премијер је поклонио Путину саке, кинески лидер велику торту.

Ускоро после овог самита је већи део учесника балијског АПЕС отишао на други регионални форум – Источно-азијски самит (ИАС). Додуше, тамо је разматрање сличних питања било у интерјерима султанских двораца. Због свадбе своје кћери султан Брунеја је замолио да се ИАС одржи не пре, него после АПЕС. То је још боље, јер не би Синдзе Абе могао да уручи Владимиру Путину свој поклон. Увоз алкохола у султанат Брунеј, који од 2014. године прелази на шаријатско законодавство, строго је забрањен.

Полина Черница,