Харисон Форд: „Памтим, да су моји преци из Русије“

13-10-2013 11:50:07 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Зведза Холивуда Харисон Форд представио је у Русији свој филм „Игра Ендера“ у којем игра борца против ванземаљаца.

Харисона Форда обожавају у Русији. И то не само као авантуристу Индијану Џонса или пилота Хана Соло из „Звезданих стаза“, већ и у трагичним улогама командантна совјетске подморнице К19. Руски фанови Форда увек подвлаче да он има руско порекло- јер су његови бака и дека по мами својевремено још из царске Русије емигрирали у Америку. Сваки пут када долази у Русију, Харисон Форд се присећа своје породичне приче. Али, радо говори и о свом хобију:

- Летење - то је моја страст. Волим летење због осећања невероватне слободе, које они дају. Осим тога, за мене је летење могућност да се на кратко одвојим од свог осносвног занимања - глуме.

Ипак, у новом филму оскаровског режисера Гевина Худа „Игра Ендера“ он лети не само у авиону, већ и у ракети. Ради у отвореном космосу, у специјалној војној школи -спрема младе војнике за рат против свемирске расе хуманоида. Ратници су млади, имају од 12 до 15 година, али то нису обичне пубертетлије, већ "вундеркинди". Хероји Фордовог филма шаљу поруку „Човек није неопходан природи, већ је она потребна њему“:

- Морамо се борити против сече шума, незаконитог риболова, неоправданог коришћења енергетских ресурса... Да, ми то радимо. Али, можемо имати успеха само ако будемо заједно радили-независно од националности, друштвеног положаја, погледа. То би требало да буде опште место за цело човечанство. Иначе ћемо изгубити природу, а са њом и себе саме.

71-годишњи Харисон Форд иза себе има 60 филмова. Чиме га је привукла „Игра Ендера“- младалачки филм? „Сматрам да се овај филм тиче општељудских, глобалних проблема“- уверава уметник.

У руским биоскопима овај филм ће се појавити 31.октобра.