Олимпијска ватра озарила Русију

13-10-2013 12:04:33 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Од Москве па све до најудаљенијих крајева, Олимпијска ватра 22. зимских Игара у Сочију почела је пут кроз Русију. Током 123 дана, она ће превалити више од 65 хиљада километара. Она ће обићи све регионе земље. У недељу, 6. октобра, симбол главних спортских такмичења планете су дочекали у срцу руског главног града - на Црвеном тргу.

После 33 године, протеклих од московске Олимпијаде-80 главни симбол Олимпијских игара се вратио у Русију. Реторте с ватром, запаљеном код храма Хере у Древној Олимпији, специјалним авионом су донели из Атине у Москву заменик руског премијера Дмитриј Чернишенко и шестострука олимпијская шампионка у клизању Лидија Скобликова. На аеродрому Внуково су их дочекали оркестар и чета почасне страже. На путу са аеродрома на Црвени трг ватру је пратио кортеж од 200 бајкера.

Код зидина московског Кремља била је свечано запаљена чаша олимпијске ватре. На челу церемоније је био председник Русије Владимир Путин. Он је изразио наду да ће олимпијска ватра донети срећу милионима грађана Русије.

- Олимпијада у Сочију је постала наша заједничка ствар, наша заједничка машта, која постаје јава. Уверен сам, олимпијска буктиња, чији је прототип перо чаробне Жар-птице, донеће радост и успех милионима становника наше Русије. Нека је са срећом, ка 22. Олимпијским играма. Нека је са срећом, Олимпијска ватро! До сусрета у Сочију!

Приликом свечане церемоније дочека олимпијске ватре, која је била одржана под геслом Добро дошли у Русију, организатори су се потрудили да представе сву разноврсност руске културе. Наступали су уметници у национлним ношњама и играли коло, као и савремени извођачи. Јарко јесенско сунце је подстицало празничну атмосферу. Гледаоцима нису требала ни топла ћебад, коју су припремили организатори празника.

На VIP-трибини било је много познатих личности - легендарни спортисти, популарни глумци и забавни певачи. Били су међу њима и страни гости. Рецимо, церемонију је пажљиво пратила супруга кнеза Монака Албера Другог кнегиња Шарлен - она је сама била спортисткиња и учесница Олимпијских игара. Амерички филмски глумац и познати продуцент Стивен Сигал у разговору с дописником Гласа Русије је рекао да му се много допала церемонија почетка штафете олимпијске ватре, те се он нада да ће у фебруару идуће године доћи на Игре у Сочи.

- Могу да кажем да је то био изузетан спектакл. Жена и ја смо имали огромно задовољство. Планирам да дођем у Русију идуће године да гледам Олимпијске игре.

Тог дана више од 5 хиљада људи постало је сведоци тог историјског догађаја. Нажалост, трибине на Црвеном тргу нису могле да прихвате све, ко је желео да присуствује. Десетине хиљада Московљана поређало се дуж зидина Московског Кремља, где је била одржана прва етапа штафете олимпијске ватре. Они су скандирали Русија! Русија! и поздрављали носиоце ватре аплаузом. Хтела сам да својим очима видим олимпијску ватру, признала је ученица Вероника Гусева.

- Дошли смо први пут од спортске школе. Желимо да видимо како ће се све одвијати.

Иначе, током штафете ватру, према рачуницама организатора, могу да виде око 130 милиона грађана Русије. Ватра ће проћи пут од Калињинграда до Владивостока, савладавши у просеку 535 километара на дан. Обезбеђиваће кретање буктиње 30 хиљада волонтера и 14 хиљада носилаца буктиња. Свакако, за све нас је то велика част, каже четвороструки параолимпијски шампион Алексеј Ашапатов.

- Драго ми је што сам међу првим носиоцима ватре. Мислим да ћемо ја и моја породица читавог живота чувати ту успомену. Срећан сам што сам у првој десеторици.

Приликом штафете олимпијска ватра ће посетити Северни пол, врх Елбруса, спустити се на дно најдубљег језера планете Бајкал, а чак и изаћи у отворени космос. Завршиће се штафета у Сочију, где ће 7. фебруара 2014. године бити одржана церемонија отварања XXII зимских Олимпијских игара.

Светлана Калмикова,